Friday , 6 December 2024

Χρήση του λογισμικού κατασκοπείας και στην Ελλάδα δείχνει έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

Του Γ.Κατσιάνη

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση που συνέταξε η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού (Pegasus) στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της επιτροπής, η χρήση του Pegasus δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Αν και η χώρα μας έχει ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο , νομοθετικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει τις δικλείδες ασφαλείας, με αποτέλεσμα το λογισμικό κατασκοπείας να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών και να έχει εξαχθεί σε χώρες με αρνητικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αποκαταστήσει και να ενισχύσει επειγόντως τις θεσμικές και νομικές δικλείδες, να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Αντιδράσεις

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος της κυβέρνησης για την έκθεση της επιτροπής PEGA εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“ΕΥΠ – Predator – Μητσοτάκης είναι το ίδιο κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων και αξιοποίησης του κακόβουλου λογισμικού ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Με λίγα λόγια, ένα καθεστώς που δεν δίστασε να παραβιάσει κάθε ένα κράτους δικαίου για να επιβάλει τους άθλιους σκοπούς του”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

“Η Επιτροπή PEGA αξιώνει από την Ελλάδα να καταργήσει όλες τις παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στο νομοθετικό πλαίσιο από το 2019 έως σήμερα, να αποκαταστήσει τις θεσμικές δικλίδες ασφαλείας των ατομικών ελευθεριών και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι “το πόρισμα αποδέχεται ως κανόνα το απαράδεκτο αυτό νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται «νόμιμες», καταλογίζοντας σε «καταχρήσεις» τις υποκλοπές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό και οι όποιες «συστάσεις» του δεν ζητούν την απαγόρευση της χρήσης, διάθεσης, εξαγωγής κλπ τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών, αλλά τη διατήρηση και εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού της ΕΕ που τις επιτρέπει”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *