Η τιμή της χρυσής λίρας έχει φτάσει σε ύψη -ρεκόρ. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) Πέτρος Καλπακίδης «ο χρυσός έχει φτάσει σε ύψη – ρεκόρ και κατά συνέπεια και η λίρα. Η λίρα ακολουθεί το χρυσό».
Τα αίτια
Όσον αφορά για το πού οφείλεται αυτή η αύξηση ο πρόεδρος του ΣΚΩΘ λέει ότι «οι βασικές αιτίες είναι κυρίως οι γεωπολιτικές, γεωοστρατηγικές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία -και στο σημείο αυτό να πω ότι όταν το 2022 ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο χρυσός είχε γύρω στις 42.000-43.000 ευρώ το κιλό, κάπου εκεί κυμαινότανε η τιμή του και σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει φτάσει τις 83.026 ευρώ το κιλό.Εκτοξεύτηκε η τιμή του. Και το ασήμι που επίσης είναι πολύτιμο μέταλλο αυτή τη στιγμή είναι στα 975 ευρώ το κιλό. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, έχει περίπου ένα ευρώ το γραμμάριο. Από την άλλη έχουμε τον πόλεμο του Ισραήλ που επιδείνωσε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.Επίσης οι αμερικανικές τράπεζες δεν δίνουνε επιτόκια στους καταθέτες οπότε ο καταθέτης καταφεύγει στο χρυσό για ασφαλές καταφύγιο. Όσο καταφεύγει στο χρυσό τόσο αυξάνεται η ζήτηση. Κι όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο ανεβαίνει και η τιμή. Είναι ένα σπιράλ το οποίο συνεχίζει προς τα πάνω. Επίσης η ζήτησή του αυξάνεται καθώς απαιτείται και για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης» εξηγεί ο πρόεδρος της ΣΚΩΘ κ. Καλπακίδης. «Ποτέ στη ζωή μου, όσο ασχολούμαι με το χρυσό και μπορώ να έχω άποψη, δεν υπήρξε τέτοια αύξηση στο χρυσό».
Οι Έλληνες ρευστοποιούν τις χρυσές λίρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, χιλιάδες νοικοκυριά ρευστοποίησαν τις χρυσές λίρες τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξάνοντας τα τεμάχια που έχει στην κατοχή της κατά 10% σε λίγους μήνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα νοικοκυριά αποφάσισαν να πουλήσουν τις χρυσές λίρες που κατείχαν, εκμεταλλευόμενα τις αυξημένες τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τις λίρες σε τιμές που έχουν φτάσει τα 600 ευρώ. Λίρες που ξαναρίχνει στην ανεβασμένη αγορά σε πολύ υψηλές τιμές. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην τράπεζα ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, όταν πωλήθηκαν 9.558 χρυσές λίρες. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας. «Δεν ξέρω αν συμφέρει να ρευστοποιήσει κανείς. Αύριο μπορεί ν’ ανέβει κι άλλο. Αν με ρωτήσει κάποιος αν τον συμφέρει να ρευστοποιήσει λίρες ή χρυσό που έχει; Θα απαντήσω ‘δεν ξέρω’. Δεν ξέρουμε τί θα επακολουθήσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλπακίδης.