Sunday , 10 November 2024

Χρυσός: Καταρρίπτει τα ρεκόρ η τιμή του – Ανέβηκε πάνω από 35% μέσα στο 2024 – «Τα χρυσά κοσμήματα τραβούν τους Έλληνες»

Ο χρυσός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανατρέποντας την παράδοση που τον θέλει να έχει σταθερές τιμές με μικρές διακυμάνσεις. Φέτος η τιμή του έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, καθώς μέσα στο 2024 ανέβηκε πάνω από 35%. Την τελευταία πενταετία μάλιστα η αύξηση της τιμής του ευγενούς μετάλλου προσεγγίζει το 90%. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) Πέτρος Καλπακίδης «από την αρχή του έτους, του 2024, ‘έσπασε’ 25 φορές το φράγμα, το ρεκόρ του εαυτού του. Δηλαδή ανέβηκε 25 φορές παραπάνω από τις αρχές του έτους. Χθες -γιατί σήμερα δεν έχω δει ακόμη την τιμή- πέρασε το φράγμα των 81.000 ευρώ».

Γιατί αυξάνεται συνεχώς η τιμή του
Η αύξηση της ζήτησης χρυσού προέρχεται κυρίως από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν τριπλασιάσει τις αγορές τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον πληθωρισμό και πολλές χώρες επιδιώκουν την αύξηση των αποθεμάτων του σε χρυσό. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι αυξανόμενες πολιτικές αβεβαιότητες, όπως οι αμερικανικές εκλογές, εντείνουν την αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων, όπως ο χρυσός. Όμως ανεξάρτητα από τα γεγονότα αυτά, η τάση της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια ήταν έντονα ανοδική. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους 12 μήνες θα έχει ξεπεράσει τα 2.900 δολάρια η ουγγιά.

«Ασφαλές καταφύγιο»
Σύμφωνα με μια άποψη η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια σπρώχνει όλο και περισσότερους επενδυτές προς το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο των επενδύσεων, που είναι ο χρυσός. «Υπάρχει ζήτηση. Έχουμε τις κεντρικές τράπεζες, στις οποίες, όπως το βιώνουμε κι εδώ, δεν υπάρχουν επιτόκια στις καταθέσεις. Οπότε οι επενδυτές προκειμένου να έχουν τα χρήματά τους σε μια τράπεζα που δεν αποδίδουν τίποτα, κατευθύνονται στο χρυσό. Αυτό δημιουργεί ζήτηση, και η ζήτηση φέρνει την αύξηση στην τιμή του μετάλλου. Η ζήτησή του αυξάνεται καθώς απαιτείται επίσης και για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης» εξηγεί ο πρόεδρος της ΣΚΩΘ κ. Καλπακίδης.

Κοσμήματα και Έλληνες δημιουργοί
«Ο Έλληνας όσο μπορεί αγοράζει χρυσά κοσμήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΚΩΘ. Και συμπληρώνει «το κόσμημα αρέσει στην Ελληνίδα αλλά και στον Έλληνα, γιατί σε αυτό συνέβαλε και η οικογενειακή μας δομή. Περνά αυτή η… διάθεση στους νέους. Θα κάνουν οικονομία για να αποκτήσουν ένα κόσμημα, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα, ένα δαχτυλίδι». Και προτείνει μάλιστα «ενόψει των εορτών που πλησιάζουν ο κόσμος να επιλέξει ελληνικά κοσμήματα για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Να επιλέξει κοσμήματα Ελλήνων δημιουργών για να βοηθήσουμε και την εθνική οικονομία. Και μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά κοσμήματα υπερέχουν και σε ποιότητα και σε σχέδια μια και η χώρα μας αποτελεί πηγή έμπνευσης με τα τοπία και την ιστορία της». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι «η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα συγκροτείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με εξαιρετικούς τεχνίτες». Και ζητά «τη βοήθεια της πολιτείας, ώστε μέσα από δικά της δίκτυα να βγούμε στις… λεωφόρους του εξαγωγικού εμπορίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *