Friday , 29 March 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες, ο κ. Σταϊκούρας επενέφερε την προ πανδημίας δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνον στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί».

Σημειώνεται ότι, ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από το υπουργείο να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές «φιλέτα», οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και όπου οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.

 Αναφερόμενος στο τρίτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει. «Η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε προσθέτοντας ότι «στα μέτρα στο υγειονομικό πεδίο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν 500 εκατομμύρια κόστος σε μηνιαία βάση στην πραγματική οικονομία». 

 «Το κράτος βγαίνει στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για να εξασφαλίσει χρήματα», σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αν και οι δυνατότητες στην οικονομία δεν είναι απεριόριστες, το κράτος θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι των οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Σχολιάζοντας το μέτρο των μηδενικών ενοικίων, ο κ, Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη θα νομοθετηθεί στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων όσων πλήττονται από την πανδημία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πρόσθεσε επίσης, πως «το τι θα γίνει μετά το Φεβρουάριο θα το αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα».

Μεταξύ άλλον ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε πως δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ενώ κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη διαγραφή χρεών τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *