Wednesday , 24 April 2024

«Χτύπησε» και πάλι ο Θ. Σκυλακάκης-Χαρακτήρισε «ικανοποιητικά» τα μειωμένα φορολογικά έσοδα κατά 224 εκατ. ευρώ!  

Του Γ. Κατσιάνη

Μετά τις «αποκαλυπτικές» δηλώσεις ότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο» και «οι νοσηλευτές είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε σε άλλο ένα λεκτικό ατόπημα.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε «ικανοποιητικά» τα στοιχεία εξέλιξης των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν υστέρηση κατά 224 εκατ. ευρώ!

«Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι καταβολές ΦΠΑ και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο (-224 εκατ. ευρώ) και θα τον υπερέβαιναν κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αν δεν υπήρχε η εν λόγω αναστολή», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως «τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο» όταν υπολείπονται κατά 224 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο.

Αναμφίβολα, πρόκειται για προσέγγιση που παραπέμπει σε…δημιουργική λογιστική, την οποία δεν θα τολμούσαν να κάνουν ούτε πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σπουδών.

Πληθωρισμού το ανάγνωσμα

Βέβαια, τα… πρωτεία του κ. Σκυλακάκη διεκδικεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πριν από δύο μόλις μήνες επαίρονταν ότι η χώρα μας έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2022 σκαρφάλωσε στο 6,2%, όταν τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 5,2% και το Νοέμβριο 4,8%.

Δηλαδή, τους τελευταίους τρεις μήνες, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 29%, ρυθμός-ρεκόρ και για το επίπεδο της Ε.Ε.

Αναρωτιέμαι τι έχει να πει τώρα ο κ. Γεωργιάδης που ο πληθωρισμός στη χώρα μας υπερβαίνει κατά 1,1% τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *