Thursday , 25 April 2024

Χωρίς γιατρό έμεινε η Σέριφος

«Με βαριά την καρδιά, σχεδόν αναγκασμένος αλλά και αγανακτισμένος, αλλά παράλληλα και με ένα αίσθημα ανακούφισης…». Με τα λόγια αυτά γνωστοποίησε στα social media την παραίτησή του ο γενικός οικογενειακός γιατρός, Επιμελητής Α’ του Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κοντάρης.


Προς τον υπουργό Υγείας
Ο γιατρός που εργαζόταν για πολλά χρόνια στη Σουηδία, από το 2018 εγκαταστάθηκε στη Σέριφο. Στη συγκλονιστική επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφέρει πως «οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας». Σε άλλο σημείο της επιστολής του επισημαίνει ότι «η διαμονή σε ένα τόσο μικρό νησί των Κυκλάδων αποτελεί τεράστια πρόκληση για έναν ιατρό. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στη λήψη ιατρικών αποφάσεων (καιρός, δρομολόγια), περιλαμβάνει κοινωνική απομόνωση, ερημοποίηση, ακρίβεια, δυσκολία μετακίνησης και επιστημονικό αποκλεισμό. Ο δήμος Σερίφου αδυνατεί, λόγω νομοθεσίας, να παρέχει κάποιο κίνητρο στο μοναδικό ειδικευμένο ιατρό. Το ίδιο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία χορηγεί επίδομα μονάχα σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς. Τους θερινούς μήνες εργαζόμαστε υπερωριακά, παράνομα και με εξουθενωτικά ωράρια, σε τέτοιο σημείο που είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ η πληρωμή μας, αφορά κυρίως (μας αποζημιώνονται ) 7 εφημερίες. Δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό κίνητρο για ιατρούς-επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν σε δυσπρόσιτες και προβληματικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο γιατρός.

Το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού
Τονίζεται, ότι ο κ. Κόνταρης παρά την παραίτηση του, αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο στο νησί, αφού αναδιαμόρφωσε πλήρως το Περιφερειακό Ιατρείο παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε.
«Επέστρεψα από την Σουηδία το 2018 με σκοπό να υπηρετήσω το Ε.Σ.Υ, κάτι που έκανα με αγάπη, αφοσίωση και θυσίες μέχρι και σήμερα» αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του. Και το 2018 προσπάθησε να αυτοοργανώσει την τοπική κοινωνία για να εξασφαλίσει τα βασικά για το ιατρείο του νησιού. Συγκεκριμένα, έκανε μια λίστα στο φαρμακείο με βασικά πράγματα και εξοπλισμό που έχει ανάγκη το αγροτικό ιατρείο, η οποία διαρκώς ανανεωνόταν, έτσι ώστε όσοι θέλουν να συνδράμουν και να το ενισχύουν, για να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης.
Για την προσπάθειά του να αποκαταστήσει έστω και εν μέρη το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας του νησιού, με όπλο του την αλληλεγγύη, παραπέμφθηκε τελικά σε Ε.Δ.Ε το 2018 γιατί «δήθεν ρεζίλεψε και παρέκαμψε την υπηρεσία του, την οποία είχε ενημερώσει πολλές φορές στο παρελθόν για τις τεράστιες ανάγκες του νησιού για πρόσβαση στην υγεία».

Η έρευνα
Επίσης, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου είχαν κάνει και μια έρευνα πριν λίγους μήνες, προκειμένου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα άλλα νησιά. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος και οι συνεργάτες του επικοινώνησαν τηλεφωνικά με συναδέλφους τους σε 26 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή τους είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ( ΠΠΙ).
Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι οι μονάδες λειτουργούν ως εξής:
-13 ΠΠΙ με 1 μόνο ιατρό που αυτόματα κάνει 30 εφημερίες το μήνα.
-13 ΠΠΙ με 2 ιατρούς που κάνουν περίπου 15 εφημερίες το μήνα έκαστος.
-10 ΠΠΙ δίχως νοσηλευτή.
-7 μόνο ΠΠΙ με ειδικευμένο ιατρό.
-1 ΠΠΙ στο οποίο οι ιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται σύμφωνα με το νομό.
-Σε 14 ΠΠΙ οι ιατροί θεωρούν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης.
-Σε 26 ΠΠΙ οι ιατροί εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *