Friday , 29 March 2024

Χωρίς θύματα και ζημιές ο πρωινός σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ισχυρό – μεγέθους 6,1 Ρίχτερ – και μεγάλης διάρκειας αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα, ούτε καν τραυματισμούς ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου σήμερα στις 9.23 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων και το εστιακό του βάθος ήταν 56 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μέχρι και στην Αττική. Σε δηλώσεις του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι το βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο, γεγονός που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα «δεν θα έχουμε συνέχεια». Όπως εξήγησε, τέτοιοι σεισμοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, ενώ επίσης ανέφερε ότι αυτή η σεισμική δόνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον χθεσινό φονικό σεισμό στην Αλβανία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη βρίσκεται πάντως σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση.

Ο δήμαρχος Κισσάμου ανέφερε από την πλευρά του ότι οι τοπικές αρχές είναι σε επιφυλακή. Όπως είπε, ο σεισμός ήταν έντονος και είχε μεγάλη διάρκεια.

Οι μαθητές στα σχολεία της Κρήτης, που μετά την εκδήλωση του σεισμού, δόθηκε οδηγία να παραμείνουν στις αυλές (βλ. φωτό), επέστρεψαν στις τάξεις τους. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης ανέφερε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *