Friday , 29 March 2024

Χωρίς μάσκα από σήμερα μέχρι 15 Σεπτεμβρίου – Εξαιρούνται νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία, αστικά μέσα μεταφοράς-Τι συστήνουν οι ειδικοί

Αναστέλλεται από σήμερα και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ως προστατευτικό μέσο έναντι του νέου κορωνοϊού, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναστολής για τους εξωτερικούς χώρους που ισχύει από τα τέλη Απριλίου με εξαίρεση τις περιπτώσεις συνωστισμού.

Κατά συνέπεια από σήμερα δεν επιβάλλονται και πρόστιμα εάν κάποιος δεν φοράει μάσκα σε εμπορικά καταστήματα, εσωτερικούς χώρους δημοσίων υπηρεσιών κ.ο.κ. Το μέτρο της μάσκας ωστόσο παραμένει σε ισχύ για τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, δηλαδή νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, για τις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως και στα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).
Αντίθετα, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα.

Χωρίς μάσκα θα προσέρχονται στις σχολές τους μαθητές και σπουδαστές. Εξαιρούνται ωστόσο όσοι συμμετέχουν, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επιβλέποντες, σε εξετάσεις, πανελλαδικές, πανεπιστημιακές, προαγωγικές, ξένων γλωσσών κ.ά.

Σήμερα επίσης αναμένεται η εισήγηση των ειδικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τι θα ισχύσει στα πλοία σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, η οποία προς το παρόν παραμένει υποχρεωτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, θεωρείται πολύ πιθανή πιθανόν η αναστολή της χρήσης μάσκας και για τους επιβάτες των πλοίων.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η σύσταση για τη χρήση της μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός και κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και αυτές οι ομάδες αποτελούν τον εύκολο στόχο του κορωνοϊου.

“Η μάσκα είναι πολύ σοβαρό προστατευτικό μέτρο για ιώσεις και κυρίως για τον κοροναϊό”, τόνισε σχετικά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε: “Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, θα πρέπει να καλλιεργηθεί σαν κουλτούρα και ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής σε κάποιο χώρο που βρίσκεται και έχει και προβλήματα υγείας, είτε πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε ανήκει σε μια κατηγορία ανοσοκατεστραλμένων, ή ευπαθών ομάδων. Τότε είναι καλό να τη φοράει από μόνος του, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικό ή όχι”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *