Wednesday , 24 April 2024

Χ.Θεοχάρης: Βασικός μας στόχος η ανάδειξη της χώρας μας ως 12μηνου προορισμού, με “κλειδί” τις ειδικές μορφές τουρισμού

“Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως προορισμό με δωδεκάμηνη προσέλκυση επισκεπτών. Οι ειδικές μορφές τουρισμού υπηρετώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν το «κλειδί» για να ξεφύγουμε από την εικόνα ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι μόνο «Ήλιος – Θάλασσα»., τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης από τοβήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Θεοχάρης ενδεικτικά:

-στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να αποτελέσει μια νέα προνομιακή αγορά για τη χώρα μας, αφού υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, τα 4 εκατομμύρια από αυτούς είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια επιλέγουν προορισμούς στην Μεσόγειο για τις καταδύσεις τους. Επιπλέον υπάρχει σημαντικός πλούτος στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και η αξιοποίηση των καταδυτικών πάρκων μπορεί να προωθήσει τα καταδυτικά αξιοθέατα και να αξιοποιήσει τις τουριστικά ενάλιες αρχαιότητες αλλά και τα σύγχρονα ναυάγια.

·-στον ορεινό, που παρόλο που η Ελλάδα δεν καταγράφεται ακόμα στους διεθνείς πίνακες κατάταξης του ορεινού τουρισμού, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει υπό συνθήκες, ορεινούς προορισμούς τεσσάρων εποχών, για επισκέπτες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, δεδομένου ότι είναι κατά 80% ορεινή, κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί στο εξωτερικό και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουμε. Δηλαδή να συστήσουμε τη χώρα μας και ως ορεινό προορισμό, όχι μόνο ως χιονοδρομικό. Γιατί διαθέτει όμορφες διαδρομές για περίπατο, για αναρρίχηση, για ορειβασία, για καγιάκ και για άλλου είδους δραστηριότητες.

-στον γαστρονομικό, δεδομένου ότι η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα πρέπει να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη. Διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο σύνδεσης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα με τα ξενοδοχεία, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ενίσχυση των τοπικών οικονομιών από την τουριστική δραστηριότητα, ανέφετε ο υπουργός Τουρισμού

-στον αγροτουρισμό, που όπως είπε δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση και τον αγροτικό τρόπο ζωής. Δεδομένου, δε, ότι οι αγροτικές περιοχές χάνουν συνεχώς μόνιμους κατοίκους, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι ένας τρόπος προσέλευσής τους, παρέχοντας νέες προοπτικές εργασίας και ανάπτυξης του τόπου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρόσθεσε ο κ.Θεοχάρης διαθέτει φυσικό πλούτο, αμέτρητες ομορφιές και πλεονεκτήματα. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, ο γεωγραφικός πλούτος και τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για Έλληνες αλλά και ξένους. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Παράλληλα,  σημείωσε ότι βασικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι «η ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη και των τριών πυλώνων της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία και υπογράμμισε την ανάγκη για «στροφή της οικονομίας σε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *