Tuesday , 16 July 2024

Χ.Θεοχάρης: Ο τουρισμός μπορεί να ανοίξει και πριν τις 14 Μαΐου

Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε κάθε επίπεδο την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας πως το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα τη φετινή τουριστική χρονιά στους υποψήφιους επισκέπτες είναι η ασφάλεια.

«Η εκτίμησή μας, βάσει των μηνυμάτων που φτάνουν στο υπουργείο Τουρισμού από διαφορετικές πηγές και από σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, είναι ότι η Ελλάδα ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Σε έρευνες που διενεργούν ταξιδιωτικοί οργανισμοί, media κ.λπ. αποτυπώνεται η αίσθηση ότι το brand name Ελλάδα έχει ενισχυθεί σε σχέση με πέρυσι»,ανέφερε. 

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Τουρισμού έχει προτάξει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, ενώ σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος πως το 2021 θα είναι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά. 

Ο κ.Θεοχάρης χαρακτήρισε επίσης το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ένα εργαλείο που σε συνδυασμό με την σωστή και συνεπή εφαρμογή των υπόλοιπων υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών στην πατρίδα μας. Παράλληλα σημείωσε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και φέτος θα επικαιροποιηθούν και θα βελτιωθούν, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαϊου, υποστήριξε πως αν όλα πάνε καλά η χώρα θα μπορούσε να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα.

«Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες «blue cruises». Γενικώς, το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλο και συχνά εκδηλώνεται με έντονη αδημονία. Αυτή την αίσθηση είχα, για παράδειγμα, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρουμανία, μια πολύ σημαντική αγορά για την Βόρεια Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, προχωρούμε με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, βήμα-βήμα», είπε. 

«Για μετά τις 14 Μαϊου, θα θέσουμε σε εφαρμογή το συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού», σημείωσε και συνέχισε περιγράφοντας το σχέδιο επανεκκίνησης ως εξής:

  • Πρώτον τον τρόπο που θα μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα μας. Θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ.
  • Δεύτερον, όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο.
  • Τρίτον, θα αξιοποιήσουμε τα rapid tests.
  • Τέταρτον, θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης για τα κρούσματα. Πέμπτον, τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν και φέτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *