Στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων επιμένει η κυβέρνηση, ενώ το σχετικό αίτημα έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση στους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» όπου αναφέρει τα εξής: «Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στο 2020. Από την πλευρά μας απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήδη θέτουμε προς συζήτηση αυτό το κρίσιμο ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα δεν θα υπάρξει φέτος δημοσιονομικό κενό, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις του 2020 στη φορολογία θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων απο το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Για τον αν θα υπάρξει δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, διαβεβαιώνει: «Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν».
«Εκτιμούμε ότι με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, και τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας ο οποίος αναμένει και νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα έως τα τέλη του 2020.
Αναφερόμενος τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «δική μας δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων». Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι «έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση ενός πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».