Saturday , 20 April 2024

Ψηφιακά θα γίνεται η έναρξη ατομικής επιχείρησης

Χωρίς ταλαιπωρία, γρήγορα και με ασφάλεια θα γίνεται στο εξής μέσω του gov.gr η έναρξη ατομικής επιχείρησης.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΑΑΔΕ και της γενικής γραμματείας Εμπορίου στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς η ατομική επιχείρηση αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Τα οφέλη

Με τη νέα διαδικασία, θα μειωθούν τα δικαιολογητικά που πρέπει κάθε φορά να υποβάλλονται, πολλαπλώς, σε διαφορετικούς φορείς (φωτοτυπία ταυτότητας, μισθωτήριο συμβόλαιο, υπεύθυνες δηλώσεις, πολλαπλά έγγραφα ασφαλιστικής ενημερότητας κλπ) ενώ θα καταργηθούν και επιμέρους διαδικασίες που συνεπάγονται περιττά διοικητικά βάρη. Ειδικότερα, δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ενώ καταργείται και η προεγγραφή σε όλους τους φορείς.

Η διαδικασία

Ο πολίτης (είτε ο ίδιος, είτε ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του), θα εισέρχεται στην υπηρεσία με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία, όπου δεν αντλούνται αυτόματα, για την έκδοση «Βεβαίωσης Έναρξης Εργασιών».

Αφού ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος, θα εκδίδεται από την ΑΑΔΕ η «Βεβαίωση Έναρξης Εργασιών» και ακολούθως θα γίνεται και η εγγραφή στο  Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έναρξης ατομικής επιχείρησης, ο πολίτης θα λαμβάνει μοναδικό αριθμό της επιχείρησής του που θα έχει αντίστοιχη λειτουργικότητα με τον αριθμό ΓΕΜΗ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *