Friday , 19 April 2024

Ψηφιακά πλέον οι δημοσιονομικοί έλεγχοι των δαπανών της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης

Ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα, όπως γινόταν έως τώρα, θα πραγματοποιούνται στο εξής οι έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) στις οποίες υπάγονται 500 ελεγκτές, μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικών Ελέγχων που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Το πληροφοριακό σύστημα, που που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και ξεκίνησε τη λειτουργία του με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, υπήρξε πάγιο αίτημα τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και των ίδιων των ελεγκτών. Μέσω του συστήματος θα ελέγχονται όλοι οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), πάνω από 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία κλπ) και πάνω από 15.000 κληροδοτήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλες οι προϋπολογισθείσες δαπάνες της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης θα ελέγχονται πλέον δημοσιονομικά μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος. Ενδεικτικά, το σύστημα θα διαχειρίζεται τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που αφορούν εθνικούς πόρους (κονδύλια κρατικού Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμού Φορέων Γενικής Κυβέρνησης).

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δημοσιονομικοί έλεγχοι μέσω σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων καθίστανται απαραίτητοι προκειμένου να εντοπιστούν αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Αποτελούν επίσης διεθνή πρακτική που ακολουθούν όλα τα σύγχρονα κράτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *