Thursday , 13 February 2025

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε 50.000 επιχειρήσεις εστίασης – «Ανατροπές σε ωράρια λειτουργίας, θα κλείσουν καταστήματα»

Στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας μπαίνουν υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2025 περίπου 50.000 επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίες απασχολούν πάνω από 700.000 εργαζομένους. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης «με την ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Μαρτίου θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να αντεπεξέλθει ένας επιχειρηματίας, να λειτουργήσει όλο το ωράριο που λειτουργούσε μέχρι τώρα. Από την 1η Μαρτίου θα δούμε ότι σε καταστήματα που λειτουργούσε η κουζίνα 12ωρο, με το που θα ξεκινήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας ίσως να λειτουργεί από τις 6.00 με 7.00 το απόγευμα ως τις 12.00 το βράδυ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.

Έρχονται «Δύσκολες μέρες»
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το υψηλό κόστος λειτουργίας, οι κενές θέσεις εργασίες και οι δυσεύρετοι εργαζόμενοι είναι τα βασικά προβλήματα στον τομέα της εστίασης. Οι 80.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονταν στον τομέα του τουρισμού τώρα θα διπλασιαστούν με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης. Και προσθέτει «ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση των ωρών λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Το 2025 θα είναι δύσκολος χρόνος λόγω της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Είδαμε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας μπήκε σε τράπεζες, σε εμπορικά καταστήματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως η εστίαση δεν είναι όπως τα εμπορικά καταστήματα. Η εστίαση έχει συνεχώς αλλαγές προσωπικού, αλλαγές ωραρίων και δεν έχουμε λογιστήρια μέσα στα καταστήματά μας. Πολλά από τα καταστήματα που ανοίξανε θα κλείσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Και με την ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Μαρτίου θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να αντεπεξέλθει ένας επιχειρηματίας», εξηγεί ο κ. Επιτροπίδης.

«Αντίδοτο» η επιδότηση εργασίας
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης προτείνει ότι «η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση να βοηθήσει με προγράμματα επιδότησης, ώστε να επιδοτηθεί η εργασία κι όχι η ανεργία, γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι επιδοτούν την ανεργία. Αυτά τα χρήματα αν τα δώσουν για επιδότηση της εργασίας θα μπορέσουν να βοηθήσουν στις ασφαλιστικές εισφορές, ούτως ώστε να γίνουν και αυξήσεις. Αντί ένας εργαζόμενος να παίρνει 800 και 900 ευρώ ως κατώτατο μισθό να μπορεί να φτάσει στα 1.200 ευρώ με αποτέλεσμα να μπορεί να δουλέψει στον τομέα της εστίασης γιατί έχουν μετακυλιστεί πλέον σε άλλου είδους επαγγέλματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *