Saturday , 25 June 2022

Ψηφιοποιείται το αρχείο της TV100 – ΕΚΟΜΕ και ΔΕΠΘΕ υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100 στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

Η προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της TV100 και του FM100 της περιόδου από το 1988 έως το 2021 υπογράφηκε σήμερα , παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα- στο περίπτερο της ΔΕΠΘΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Μηνά Σαμαντζίδη και τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Πάνο Κουάνη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι η καταγραφή του αρχειακού υλικού, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ και με την υποστήριξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, αποτελεί “το μείζον κοινωνικό αποτύπωμα των δημοτικών μέσων, τη μεγάλη προσφορά τους στην κοινωνία της πόλης”. Το αρχείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, περιλαμβάνει 59.000 ώρες που αφορούν τα πρόσωπα, τους φορείς και τους θεσμούς, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη από το 1989 έως και σήμερα (πτώση του αεροσκάφους Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη, φωτιά στο Σέιχ-Σου, σεισμός στα Γρεβενά).

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο σύγχρονο προφίλ των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, σημειώνοντας ότι η TV100 και ο FM100 βρίσκονται σε μια νέα φάση της πορείας τους με καθαρά αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΔΕΠΘΕ θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη που θα μείνει για πάντα στους δημότες της πόλης.

“Σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΠΘΕ φορούν τα γιορτινά τους. Είναι μια συμβολική μέρα, που δείχνει με ποιον τρόπο μπορούν να έλθουν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα από συνεργατικές προσπάθειες”, σημείωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης). Αναφερόμενος, εξάλλου, στα πεδία συνεργασίας με το ΕΚΟΜΕ, τόνισε ότι καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθεί “μια κινηματογραφική βιομηχανία στη χώρα μας με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με επενδύσεις που δεν θα έχουν έναν παροδικό χαρακτήρα όσον αφορά την εύρεση εργασίας, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσουν μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας”.

“Η TV100 κι ο FM100 είναι η μνήμη της πόλης. Η μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος των 34 ετών. Αυτή τη διαρκή μνήμη οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Μηνάς Σαμαντζίδης, κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή. Ο κ. Σαμαντζίδης υπογράμμισε ότι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού έρχεται ως συνέχεια “της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε τα τελευταία δύο χρόνια στη ΔΕΠΘΕ για την αναβάθμιση των δημοτικών ΜΜΕ: Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού, ανανέωση προγράμματος, αισθητική αναβάθμιση, συνεργασία με τοπικούς φορείς, επιστροφή στην πόλη και στην κοινωνία της”.

“Μέσα από την ψηφιοποίηση προστατεύουμε ότι μόνον την οπτικοακουστική κληρονομιά αλλά την ίδια μας την ιστορία”, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Πάνος Κουάνης. “Η TV100 έχει ένα τεράστιο αρχείο, το οποίο θα αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς αλλά συγχρόνως θα αναδειχθεί και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως μέσα από τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και ταινιών. Το ΕΚΟΜΕ από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε είχε ως βασικό του στόχο τη δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Κομβικό ρόλο μέσα σε αυτό το οικοσύστημα οραματιστήκαμε για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία”, επεσήμανε ο κ. Κουάνης, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει στενή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Film Office, το οποίο είναι ένα one stop shop που διευκολύνει τις οπτικοακουστικές παραγωγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.