Thursday , 28 March 2024

“Όχι” ιδιωτικών υπαλλήλων και εμπόρων Θεσσαλονίκης στην χρονική επιμήκυνση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων

Του Γ. Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) προκαλεί νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που προβλέπει την Κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από την 1η Μαΐου ως και την 1η Νοεμβρίου.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση, «με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται η βούληση υπουργού και μεγάλων ομίλων να επιβάλλουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο και χωρίς καμία δικαιολογητική βάση. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις εκπεφρασμένες εδώ και καιρό ισχυρές αντιδράσεις των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών, που εκπροσωπούν τον κλάδο του εμπορίου».

Επιπλέον η ΟΙΥΕ κατηγορεί τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη ότι «ξεχειλώνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς δίνει τη δυνατότητα με την υπογραφή του, να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ όσες Κυριακές επιθυμεί».

«Κάνει τελικά το χατίρι, σε μερίδα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, με συνεχείς έκτακτες νομοθετικές τροπολογίες, που σκοπό έχουν να εξοντώσουν τους εμποροϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία επιχείρηση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κατά της επιμήκυνσης του μέτρου της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τάσσεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), ο οποίος δια στόματος του προέδρου, Παντελή Φιλιππίδη έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η συγκεκριμένη ρύθμιση εξυπηρετεί τις πολυεθνικές εταιρίες και όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *