Friday , 29 March 2024

Άδωνις Γεωργιάδης:Δεν θα λιμνάζουν οι φάκελοι των επενδύσεων-Χρήση outsourcing και δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων

Χρήση της μεθόδου του outsourcing, δηλαδή των υπηρεσιών ιδιωτικής αγοράς άμεσα για την υπέρβαση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου και γενικότερα για την γρήγορη ανάπτυξη συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας επίσης τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων σε ορίζοντα διετίας.

Αναλυτικότερα, ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε σχετικά: “‘Εχουμε δύο πολύ μεγάλους στόχους, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία. Θα χρησιμοποιήσουμε και θα νομοθετήσουμε για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς όσο περισσότερο μπορούμε, για να τρέχουμε με μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία. Άρα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για να κάνουμε σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι και οι επενδύσεις, να τρέξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου”

Παράλληλα, έθεσε και δύο μεγάλους πιο μακροπρόθεσμους στόχους: “Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Θέλουμε όποιος Έλληνας επιθυμεί να πάρει άδεια για οτιδήποτε θέλει να κάνει σε αυτή τη χώρα, να πατάει ένα κουμπί, να μπαίνει σε μία βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, από τα πάντα, και να ξέρει με ένα κουμπί πώς θα παίρνει γρήγορα την άδεια που θέλει. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Αυτό όμως θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, για αυτό θα χρειαστούμε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Θα σχεδιαστεί από τώρα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πέντε πόλεις της Ελλάδας, αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019” σημείωσε σχετικά.
Το πλήρες σύστημα, ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε, επίσης, επικαλούμενος το «Doing Business» της World Bank, τη μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μια χώρα, όπως σημείωσε, ότι ο ελληνικός λαός “πρέπει να ξέρει τι ακριβώς παραλαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα των επενδύσεων και εγώ ως υπουργός. Η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στην 72η  θέση. Μας προσπερνάνε η Μολδαβία, το Μεξικό, η Ρουάντα, η Κένυα, το Μπαχρέιν, η Αλβανία και διάφορες άλλες χώρες. Αφήσατε μια χώρα περίπου 20 θέσεις κάτω από τη Ρουάντα. Δεν το λες και πολύ καλό σκορ για την Ελλάδα, ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να πάμε πολύ καλύτερα”.

Στον αντίποδα, αναγνώρισε πως πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του, Γιάννη Δραγασάκη, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας πως άλλωστε αρκετές τις υπερψήφισε τότε η Νέα Δημοκρατία και εξέφρασε την ελπίδα “να έχουμε και εμείς ως κυβέρνηση ανάλογη συμπεριφορά από εσάς” όπως ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *