Wednesday , 1 May 2024

Άλκης Καμπανός: Δύο χρόνια μετά – Εκδηλώσεις στο σημείο όπου ξεψύχησε στη Χαριλάου

Δύο χρόνια μετά εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν τα ξημερώματα τη μνήμη του Άλκη. Το ρολόι έδειχνε 19 λεπτά τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022 όταν συνέβη η τραγική δολοφονία του Άλκη στην οδό –σήμερα πλέον- Άλκη Καμπανού, στη Χαριλάου. Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του και στη χώρα μετράμε ακόμη δύο νεκρούς από την οπαδική βία, τον Μιχάλη Κατσουρή και τον Γιώργο Λυγγερίδη. |

«Να ενωθούμε στον αγώνα κατά του οπαδισμού»
Δύο χρόνια μετά ο Άλκης Καμπανός έχει γίνει σύνθημα στα λόγια των φίλων του Άρη. «Άλκη ζωντανός για πάντα Αρειανός», φωνάζουν χαρακτηριστικά -κάθε φορά- στο 19ο λεπτό του αγώνα. Στο σημείο όπου ξεψύχησε ο αδικοχαμένος Άλκης βρέθηκαν ο πατέρας του, Αριστείδης Καμπανός και η αδερφή του. «Προσπαθούσαμε όλον αυτόν τον καιρό να φωνάξουμε να είναι ο Άλκης το τελευταίο θύμα. Ελπίζουμε όλοι μας να ενωθούμε στον αγώνα κατά του οπαδισμού», δήλωσε ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός, που χαρακτήρισε «αποφράδα ημέρα» την 1η Φεβρουαρίου 2022. «Και για μένα, για τη Μελίνα και την οικογένειά μας σταμάτησε ο χρόνος εκείνη τη στιγμή», τόνισε ο κ. Καμπανός.

Οι εκδηλώσεις
Σε μία συμβολική κίνηση, οι άνθρωποι της δομής «Εις το Όνομα του Άλκη» άναψαν συμβολικά 19 κεράκια στις 00:19, ώρα που ξεψύχησε, στην τέως οδό Γαζή και νυν οδό Αλκιβιάδη Καμπανού, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος. Οι άνθρωποι της δομής τοποθέτησαν τα κεράκια σε μια παλέτα, στην οποία αναγράφεται «Άλκη ζεις και δεν θα ξεχαστείς». Τα δυο τελευταία κεράκια τα άφησαν στο σημείο ο πατέρας και η αδελφή του Άλκη, που βρέθηκαν εκεί. Τα κεράκια θα σιγοκαίνε για όλη τη σημερινή μέρα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν δεκάδες άτομα. Αμέσως μετά, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Άλκη και έπειτα φώναξαν δυο συνθήματα: «Άλκη ζεις και δεν θα ξεχαστείς» και «Άλκη ζωντανός, για πάντα Αρειανός». «Δολοφόνοι, ακούστε το καλά, ο αθλητισμός ενώνει», έγραφε σε ένα πλακάτ που στήθηκε μπροστά από το μπάνερ με το φωτεινό χαμόγελο του αδικοχαμένου νέου. Η αποψινή δράση αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα για να τιμηθεί η μνήμη του Άλκη Καμπανού. Στο ίδιο σημείο, θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία δράση στη μνήμη του, στις 17.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία μικρά παιδιά με αναπηρία αλλά τεράστιο σθένος, ο Γιάννης, ο Λέανδρος και ο Σπύρος, φίλοι του Άρη, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ αντίστοιχα, με διακριτικά των ομάδων τους, όπως και η μικρή Μάγια, θα αφήσουν συμβολικά στο σημείο της δολοφονίας από ένα λουλούδι, στέλνοντας μήνυμα αθλητικού πνεύματος, συνύπαρξης των χρωμάτων, συμπερίληψης. Παράλληλα, όλη την ημέρα θα είναι στημένο στο σημείο της δολοφονίας πανό με σύνθημα «Γινόμαστε ένα για τον Άλκη», καλώντας τους φιλάθλους διαφορετικών συλλόγων να φωτογραφηθούν φορώντας τα χρώματα των ομάδων τους.

Η «αποφράδα» μέρα
Ήταν 1η Φεβρουαρίου του 2022 όταν 12 χούλιγκαν όρμησαν στη Χαριλάου, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τραυματίζοντας σοβαρά δύο από τους καλύτερους φίλους του και σκοτώνοντας τον 19χρονο Άλκη Καμπανό. Οι χούλιγκαν έφτασαν μέχρι την οδό Θεοδώρου Γαζή με τα πιο δολοφονικά ένστικτά τους. Πέτυχαν την παρέα των πέντε ατόμων -φίλων του Άρη- τυχαία, την ώρα που έκαναν βόλτα στην περιοχή. Ο Άλκης και η παρέα του δεν δίστασαν να δηλώσουν τί ομάδα είναι, όταν ρωτήθηκαν από την «παρέα» των 12. Και δέχθηκαν επίθεση. Προσπάθησαν να αμυνθούν, όταν οι επιτιθέμενοι εφόρμησαν με λοστούς, μαχαίρια και δρεπάνι, για να σωθούν. Ο αδικοχαμένος φοιτητής Άλκης Καμπανός έγινε από εκείνη τη μοιραία μέρα σημαιοφόρος στην αντίδραση ενάντια στην οπαδική βία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *