Saturday , 27 April 2024

Άνθρακας ο…θησαυρός για πολλούς αγρότες η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Του Γ. Κατσιάνη

Απογοητευμένοι δηλώνουν πολλοί αγρότες από τα ποσά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που έλαβαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή κτηνοτρόφου από την Κρήτη, ο οποίος έλαβε 300 ευρώ επιστροφή για τα 500 αμνοερίφια που διαθέτει.

Επίσης, παραγωγοί παρά το ότι έχουν δηλώσει το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ και εμφανίζονται κατ’ επάγγελμα αγρότες (κωδικός 037 στη δήλωση εισοδήματος) δεν πήραν ούτε ευρώ!!

Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παραγωγών που έλαβαν μικρότερα ποσά έναντι των αναμενομένων, λόγω «βραχυκυκλώματος» του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους αριθμούς ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) των αγροτεμαχίων και λανθασμένων στοιχείων, πού στάλθηκαν στην ΑΑΔΕ ενώ από λάθος κωδικοποίηση, εξαιρέθηκαν από το αρχείο πληρωμής ολόκληρές ποικιλίες καλλιεργειών βαμβακιού.

“Επιστροφή ΕΦΚ είδε τελικά στους λογαριασμούς ένας περιορισμένος αριθμός των δυνητικών δικαιούχων και αυτή κουτσουρεμένη! Γιατί η επιστροφή ΕΦΚ που δόθηκε είναι υπολογισμένη με πολύ χαμηλότερη τιμή πετρελαίου. Τώρα που η τιμή έχει εκτοξευτεί στα ύψη, η επιστροφή είναι ψίχουλα!”, τονίζουν, μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σταύρος Αραχοβίτης και Ολυμπία Τελιορίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος επισημαίνει ότι “ακόμα και αυτοί που πληρώθηκαν κανονικά, τονίζουν ότι τα χρήματα που δόθηκαν φτάνουν για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ των τρακτέρ και τίποτα περισσότερο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *