Thursday , 2 May 2024

Άννα Διαμαντοπούλου: “Από το 2001 γνωρίζαμε ότι μπορεί να χρεοκοπήσουμε λόγω του ασφαλιστικού”

Του Γ.Κατσιάνη

Την αποκάλυψη ότι από το 2001 ήταν ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, λόγω του ασφαλιστικού έκανε η πρώην Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.

Μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου “Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά”, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το 2001, όταν ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης προσπαθούσε να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, έγινε μια αξιολόγηση των ασφαλιστικών συστημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα στοιχεία αποδείκνυαν ότι, χωρίς αλλαγή, η χώρα μπορεί να χρεοκοπούσε το 2010 λόγω του ασφαλιστικού.

«Έδωσα τα στοιχεία στον πρωθυπουργό (σ.σ. Κ. Σημίτης), συνεννοήθηκα μαζί του, τα πήγα σε όλη την αντιπολίτευση. Τα έδωσα στη δημοσιότητα. Όλοι ξέραμε αυτά τα στοιχεία το 2001», υπογράμμισε η κα Διαμαντοπούλου.

Σήμερα, μετά την κρίση, οι συντάξεις εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των κρατικών δαπανών.

Υποστήριξε, επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, μια διαφορετική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και νέα προτεραιοποίηση, δεδομένου, για παράδειγμα, ότι η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα προσδιορίζεται στο 29%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *