Thursday , 28 March 2024

Άνοδος κατά 9 θέσεις της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Institute for Management Development (IMD)

Σημαντική άνοδο – συγκεκριμένα κατά εννέα θέσεις – παρουσίασε κατά το 2020 η Ελλάδα στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, καταλαμβάνοντας την 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, από την 58η την οποία κατείχε την περσινή χρονιά, δηλαδή το 2019.

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, επιτυγχάνοντας σημαντικές βελτιώσεις στους επιμέρους δείκτες, και συγκεκριμένα:

  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή θέση (55η) για το 2020, βελτιώνοντας τη κατάταξή της της κατά πέντε (5) θέσεις αφού πέρυσι βρισκόταν στην 60η θέση, μεταξύ των 63 οικονομιών της κατάταξης.
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται εφέτος στην 52η θέση, εμφανίζοντας άνοδο οκτώ (8) θέσεων σε σχέση με την 60η θέση στην οποία βρισκόταν κατά την περυσινή χρονιά.
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της Ελλάδας κατά επτά (7) θέσεις, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας της 51η θέση το 2020, έναντι της 58ης θέσης την προηγούμενη χρονιά, και, τέλος,
  • Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά δύο θέσεις: συγκεκριμένα από την 41η θέση του 2019, η χώρα μας για το 2019 κατατάσσεται στην 39η θέση, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών.

Υπογραμμίζουμε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα (2020) και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2019.

Την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD. (www.imd.ch)

Το «Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ), είναι ο εθνικός εκπρόσωπος του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα, και δημοσιοποίησε σήμερα επίσημα για τη χώρα μας τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD). Για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων από το ΙΝΣΒΕ στο IMD, το ΙΝΣΒΕ συνεργάσθηκε με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Προέδρος ΣΒΕ

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, δήλωσε σχετικά, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της χώρας:

“Η σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, αποδεικνύει ότι η πολιτική σταθερότητα ήταν και παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας.

Επειδή ακριβώς η κατάταξη αξιολογεί με όρους ανταγωνιστικότητας τις επιδόσεις της χώρας κατά το 2019, είναι φανερό ότι οι επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνέβαλλαν αποτελεσματικά στη σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του IMD.

Μετά από πολλά χρόνια κατάληψης από την Ελλάδα των τελευταίων θέσεων στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ας υιοθετήσουμε τις πέντε προτάσεις του IMD για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας, με πρώτη αυτή της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, μέσω επενδύσεων στη βιομηχανία.

Για το λόγο αυτό, ο ΣΒΕ προτείνει προς την Κυβέρνηση να τεθεί η μεταποιητική δραστηριότητα και η βιομηχανία στην πρωτοπορία ενίσχυσης με έμπρακτο τρόπο, για να θωρακισθεί η πατρίδα μας από δυσάρεστες διεθνείς μελλοντικές αναταράξεις όπως η πρόσφατη από τον COVID-19.

Για μας, η έμπρακτη ενίσχυση της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης με έδρα την Ελληνική περιφέρεια την εποχή μετά την πανδημία, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στη βιωσιμότητα πλήθους υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων και, εν τέλει, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *