Saturday , 20 April 2024

Άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα – Τι ισχύει με ωράρια και SMS

Ανοικτές θα είναι από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή των ειδών αυτών από τα σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων, θα είναι από τις 7.00 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Η διάθεση των συγκεκριμένων εορταστικών προϊόντων θα επιτρέπεται πλέον και στα σούπερ μάρκετ.

Ως προς το SMS που θα απαιτείται για τη μετάβαση των πελατών στα συγκεκριμένα καταστήματα, θα χρησιμοποιείται ο κωδικός «2».

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα παρακάτω:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ.: 4/100
-Άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
-Τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ ατόμων.
-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σύγκριση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξης του 40%.
-Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

To σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου δημιουργεί γκρίνιες λένε οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων. Γιατί ανοίγεις τον έναν και όχι τον άλλον». «Και τα χειμωνιάτικα ρούχα που έχει πάρει ο άλλος δεν είναι εποχικά; Όταν ανοίξει την Άνοιξη, τι θα τα κάνει; Θα τα πουλήσει τον επόμενο χειμώνα;»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι “οι εικόνες που ήλθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης που δήλωσε ότι “όλες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα. Οταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς”.

Σε πακέτα δόσεων θα επαναλειτουργήσουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς ανά τρεις ημέρες θα προστίθενται και νέες δραστηριότητες στη λίστα επαναφοράς στην κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ κοντά τους επαναλειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα. Παραμονές των γιορτών θα ανοίξουν κατά πληροφορίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (malls)

Κλειστές θα παραμείνουν έως την νέα χρονιά οι εξής επιχειρήσεις:
· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώρους ψυχαγωγίας

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να μείνουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ με τηλεκπαίδευση πραγματοποιούνται οι παραδόσεις στα ΑΕΙ έως τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13.30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά πριν τα Χριστούγεννα. Στις 19:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *