Thursday , 2 May 2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Του Γ.Κατσιάνη

Στην διόρθωση μιας αδικίας του παρελθόντος προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν στο εξής τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα  https://parentalbenefits.dypa.gov.gr προκειμένου να λάβουν κάθε μήνα το ποσό των 830 ευρώ, ήτοι συνολικά 7.470 ευρώ για εννιά μήνες.

Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. εντός δύο μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ ή εντός δύο μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια, ή της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης αν πρόκειται για υιοθεσία.

Σε περίπτωση που ο/η αιτών/ούσα δεν είναι εγγεγραμμένος/η στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό ενώ είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

«Ποτέ άλλοτε οι μητέρες δεν είχαν λάβει τη στήριξη που τους παρέχουμε σήμερα ως Πολιτεία. Πλέον μετά τη γέννα οι μητέρες λαμβάνουν 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα, βάσει του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος γέννησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *