Saturday , 20 April 2024

“Άνοιξε” σήμερα το Τριώδιο – Χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις φέτος λόγω της πανδημίας

Χωρίς τις παραδοσιακές καρναβαλικές παρελάσεις και συναφείς εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και των αλλεπάλληλων μεταλλάξεών του, θα κυλίσει το φετινό Τριώδιο, που “άνοιξε” σήμερα και σηματοδοτεί την πορεία προς το Άγιο Πάσχα, στις 2 Μαΐου 2021.

Η Τσικνοπέμπτη πέφτει φέτος στις 4 Μαρτίου και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου.

Η κατάργηση των καρναβαλικών παρελάσεων επιφέρει βέβαια ζημιά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις πόλεις που έχουν καθιερωθεί ως αποκριάτικοι προορισμοί, όπως η Ξάνθη στη Βόρεια Ελλάδα, η Κοζάνη επίσης για τις παραδοσιακές καρναβαλικές εκδηλώσεις κ.α. και φυσικά η Πάτρα, αλλά η συγκυρία ως προς την εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει τη διενέργεια εκδηλώσεων που ευνοούν τους συνωστισμούς.

Ακόμα και το ξακουστό διεθνώς Πατρινό Καρναβάλι φέτος έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και περιορίζεται μόνο σε διαδικτυακές και τηλεοπτικές εκδηλώσεις, μαζί με στολισμό-φωταγώγηση του κέντρου της πόλης και αποκριάτικη μουσική στους δρόμους, καθώς αφενός πέρυσι η πραγματοποίηση της αποκριάτικης παρέλασης με πρωτοβουλία των πολιτών, παρά την επίσημη ακύρωση των εκδηλώσεων από τον Δήμο Πατρέων είχε επιφέρει το επόμενο διάστημα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αφετέρου φέτος η περιοχή το τελευταίο διάστημα έχει πολύ επιβαρυμένο ιικό φορτίο, το οποίο μένει να αποδειχθεί εάν οφείλεται – έστω εν μέρει – σε επίμονους “κρυφούς” καρναβαλιστές ή στη γενικότερη εξάπλωση του λεγόμενου “τρίτου κύματος” του νέου ιού στη χώρα. Η τελετή έναρξης του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού είχε γίνει, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και είχε μεταδοθεί διαδικτυακαά και τηλεοπτικά.

Πρόγραμμα live streaming εκδηλώσεων για την Αποκριά έχει επίσης σε εξέλιξη και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το Τριώδιο

Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία του από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.

Η περίοδος του Τριωδίου έχει σκοπό να προετοιμάσει τους πιστούς με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, για να υποδεχθούν τα Άγια Πάθη του Κυρίου και την ένδοξη Ανάστασή Του και περιλαμβάνει:

-Τις τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ημέρες).

– Τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (40 ημέρες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου).

-Τις δύο ημέρες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη Μεγάλη Εβδομάδα).

-Τη Μεγάλη Εβδομάδα (6 ημέρες).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *