Friday , 19 April 2024

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς-Πώς και από ποιους θα γίνονται

Του Γ. Κατσιάνη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη λειτουργία των 1018 εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα μας, ενόψει και της επικείμενης άφιξης των πρώτων 300.000 δόσεων, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Στο νομό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν συνολικά 123 εμβολιαστικά κέντρα, όπου στο καθένα θα  πραγματοποιούνται καθημερινά 84 εμβολιασμοί.

«Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί ως τις 20.30 και οι εμβολιασμοί θα γίνονται κατόπιν ραντεβού», δήλωσε στην TV100 ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού, Βασίλης Γραβάνης, στο οποίο θα λειτουργήσουν δύο εμβολιαστικά κέντρα.

Σε κάθε κέντρο την ευθύνη για τους εμβολιασμούς θα έχει μια πενταμελής επιστημονική ομάδα, η οποία θα αποτελείται από γιατρούς και νοσοκόμους και θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες.

«Κατόπιν ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού ραντεβού, ο πολίτης θα προσέρχεται συγκεκριμένη ώρα και ημέρα στο κέντρο και αφού δηλώσει τα στοιχεία του, θα κάνει το εμβόλιο. Ακολούθως, θα πηγαίνει στην διπλανή αίθουσα ανάνηψης, όπου θα παραμένει προληπτικά για 20΄ και στη συνέχεια θα αποχωρεί», σημείωσε ο κ. Γραβάνης.

Μέχρι να μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβόλια θα φυλάσσονται στα ψυγεία βαθιάς πήξης του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

«Κάθε ψυγείο έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ως και 15.000 φιαλιδίων, σε καθένα από τα οποία περιέχονται πέντε δόσεις εμβολίων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Σπ. Νικολαΐδης.

Να σημειωθεί ότι πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια, οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *