Friday , 3 May 2024

«Άρωμα» Χριστουγέννων… πλημμύρισε η Βόρεια Ελλάδα

Άι-Βασίληδες, ξωτικά και νεράϊδες μέσα σε πολύχρωμα φωτάκια, στολισμένα δέντρα και φάτνες μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο γιορτινό κλίμα των ημερών. Στη μαγεία των Χριστουγέννων. Εκεί τα όνειρα ζωντανεύουν και προσφέρουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Τα χριστουγεννιάτικα… χωριά σε διάφορες γωνιές της Βόρειας Ελλάδας κάθε χρόνο φωτίζουν τις ημέρες των γιορτών.

Στη ΔΕΘ ο «10ος Αστερόκοσμος»
Για μία ακόμη χρονιά στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης στο χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO φιλοξενείται ο «10ος Αστερόκοσμος». Με νέα παιχνίδια αλλά και food track με αυθεντική ιταλική πίτσα φέτος ο «Αστερόκοσμος» επιφυλάσσει συγκινήσεις για μικρά και… μεγάλα παιδιά. Παιχνίδια, δρώμενα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, face painting, το αγαπημένο παγοδρόμιο και άλλες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια ικανοποιούν όλα τα γούστα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης «το εισιτήριο παραμένει στα 8 ευρώ ενώ και φέτος θα διατίθενται οι χώροι εντός του πάρκου της ΔΕΘ για δωρεάν στάθμευση. Επιπλέον 1 ευρώ θα κοστίζει η είσοδος σε τρία μεγάλα παιχνίδια για εφήβους». Εκτός όμως από τα παιχνίδια και τα happening για παιδιά, στον φετινό «Αστερόκοσμο» θα υπάρχουν και μουσικές εκδηλώσεις με τον Γιάννη Πάριο και τους Locomondo, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo AE Αλέξης Τσαξιρλής. Η διοργάνωση του «Αστερόκοσμου» -σύμφωνα με τους ιθύνοντες- υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 100.000 επισκέπτες και συμβάλλει στην καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως city break προορισμού, κυρίως για βαλκάνιους επισκέπτες, κάτι που όπως λένε αποτυπώνεται και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της πόλης.

Στη Δράμα η «Ονειρούπολη» έγινε 20 χρόνων
«Η διαδρομή της ‘Ονειρούπολης’ από το 2004 μας έχει χαρίσει μοναδικά μονοπάτια για να περπατήσουμε με τις παρέες μας, με τις οικογένειές μας, να δημιουργήσουμε όμορφες γιορτινές αναμνήσεις, να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δράμας κ. Τάσσου. Στις φετινές δωρεάν δράσεις της «Ονειρούπολης» περιλαμβάνονται: Το σπίτι του Άη Βασίλη – η Ζωγραφική προσώπου στο ατελιέ των ξωτικών – Το Σαπωνοποιείο του Άη Βασίλη – Το Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης – Το Ραδιόφωνο της Ονειρούπολης – Το Σπιτάκι του Συλλόγου Παραπληγικών – Το Σπιτάκι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού – Το Σπιτάκι Κυκλοφοριακής Αγωγής – Το Σπίτι της Ένωσης Κυριών Δράμας – Η Λέσχη Lions Δράμας – Το Σπίτι του Ερυθρού Σταυρού – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – Το Σπίτι των Φίλων των Ζώων – Το Σπίτι του Σπηλαίου της Αλιστράτης – Το Σπίτι των Κοινωνικών Δομών .

Στην Κατερίνη το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου»

Και φέτος στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης δημιουργείται μια πανευρωπαϊκή γιορτή με την υποστήριξη του Ευρωπαικού Σώματος Αλληλεγγύης. Δημιουργήθηκε το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου». Όπως λένε μέλη της συντονιστικής επιτροπής «το χωριό μας μπορεί να το επισκεφτεί κανείς και να απολαύσει τις παροχές του (καφέ, τσάι, κρασί, σούπες, γλυκίσματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραδοσιακά παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συναυλίες και άλλα πολλά) χωρίς να πληρώσει είσοδο, παρά μόνο προσφέροντας (προαιρετικά) λίγα τρόφιμα και ένα μεταχειρισμένο παιδικό βιβλίο. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ατομικά και ομαδικά παιχνίδια που θα οργανώσουμε με τη βοήθεια εθελοντριών και εθελοντών στα 12 ξύλινα σπιτάκια αλλά και στην αυλή του Χωριού μας που θα είναι στρωμένη με άχυρα. Εννοείται πως οι τρεις μάγοι και Άη Βασίλης θα είναι παρόντες με τη …φυσική τους παρουσία, ειδικά προσκεκλημένοι για να προϋπαντήσουν τους μικρούς μας φίλους. Βεβαίως δεν θα λείψουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στο επιβλητικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Φάτνη του Χριστού και τα πανέμορφα αγγελάκια μας που θα περιφέρονται στην αυλή. Αυτό που θα θέλαμε είναι αντί εισιτηρίου, κάθε ένα από τα παιδιά, να προσφέρει στην είσοδο, λίγα τρόφιμα, ένα ή περισσότερα μεταχειρισμένα παιδικά παραμύθια προσχολικής ηλικίας από τη βιβλιοθήκη του ή κάποια λούτρινα κουκλάκια. Φέτος τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν σε πολυμελείς οικογένειες πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, ενώ τα χιλιάδες βιβλία θα ελεγχθούν και θα ταξινομηθούν από μια ομάδα νηπιαγωγών και τη συνέχεια θα διανεμηθούν στα τρία νηπιαγωγεία του Παλαμά Καρδίτσας αλλά και σε νηπιαγωγεία του νομού Πιερίας με στόχο την ενίσχυση της βιβλιοθήκης τους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία θα παρουσιαστεί σε σχολεία 5 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πρωτότυπη δράση αλληλέγγυας και κυκλικής οικονομίας».

Στην Καστοριά άνοιξε τις πύλες της η «Μαγική Λιμνοπολιτεία»
Με τα «Φαναράκια των Ευχών» άνοιξε στις 10 Δεκεμβρίου τις πύλες της σε μικρούς και μεγάλους η «Μαγική Λιμνοπολιτεία» στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά. Πόλος έλξης της «Μαγικής Λιμνοπολιτείας» – με ελεύθερη είσοδο -για μικρούς και μεγάλους θα αποτελέσουν και φέτος το σπίτι του Άη Βασίλη, το λούνα παρκ, ενώ οι πιο τολμηροί θα… επιδοθούν και σε… ριψοκίνδυνες φιγούρες στο παγοδρόμιο.

Στην Κομοτηνή «Τα Παραμύθια του Κόσμου»
Το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, στην Κομοτηνή, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο «Παραμυθιών από όλο τον Κόσμο». Ο χώρος με τα τρισδιάστατα εκθέματα και τις υπερμεγέθεις κατασκευές –που έχουν τοποθετηθεί- παραπέμπει στην εξέλιξη της κάθε διαφορετικής ιστορίας. Στο θεματικό πάρκο της Αγίας Παρασκευής, που αναβιώνει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου η μικρή παραμυθοχώρα, γνωστοί ήρωες παραμυθιών οδηγούν (με ελεύθερη είσοδο) τους επισκέπτες της στη χώρα της φαντασίας.

Στην Αλεξανδρούπολη ο Αγ. Νικόλαος… άνοιξε το χριστουγεννιάτικο πάρκο

Από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα του πολιούχου της πόλης, φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο πάρκο της Αλεξανδρούπολης. Μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν με δωρεάν απεριόριστες βόλτες στο παγοδρόμιο και στο καρουζέλ, ενώ ιδιαίτερα απολαυστικές είναι οι θεματικές μουσικές βραδιές που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμά του.

Στα Τρίκαλα 12 χρόνια… μαγείας Χριστουγέννων
Κατηφορίζοντας ως τα Τρίκαλα ο «Μύλος των ξωτικών καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους από το πρωί έως και τις 10 το βράδυ με δωρεάν είσοδο για όλους, μία σταθερή φιλοσοφία που έχουμε κρατήσει μέχρι και σήμερα», αναφέρει ο Χάρης Τσάβλος, μέλος οργανωτικής επιτροπής του «Μύλου των ξωτικών». Και προσθέτει «γύρω στις τρεις με τέσσερις ώρες χρειάζεται κάποιος για να περιηγηθεί το μύλο των ξωτικών, να γνωρίσει όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται καθώς και όλα τα εδέσματα που προσφέρουμε. Φέτος η θεματολογία του ‘Μύλου των ξωτικών’ είναι ο ‘Μικρός Πρίγκιπας’, που σύμφωνα και με την ιστορία μιλάει για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι και εμείς θα βοηθήσουμε τους επισκέπτες να αισθανθούν μεταξύ τους ένα πιο γιορταστικό κλίμα. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να περιηγηθούν σε διάφορα διαδραστικά εργαστήρια όπως το εργαστήριο ξυλογλυπτικής, η ζωγραφική προσώπου, το ταχυδρομείο των ξωτικών. Το πιο σημαντικό όμως πρόσωπο είναι ο Άγιος Βασίλης. Είναι ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων και τον περιμένουν μικροί και μεγάλοι με ανυπομονησία» υπογραμμίζει ο κ. Τσάβλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *