Tuesday , 19 March 2024

Έβρος: Πάνω από 230 λαθρομετανάστες έχουν περάσει σε μία εβδομάδα από την Τουρκία στην ενδοχώρα – Σε επιφυλακή οι αρχές στην περιοχή

Σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές στον Έβρο καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν αυξημένες ροές μεταναστών στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες επιλέγουν κάποιες νησίδες μέσα στον ποταμό Έβρο λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων και από εκεί προσπαθούν να περάσουν οργανωμένα στην ενδοχώρα. Από την περασμένη Πέμπτη έως και σήμερα έχουν περάσει στη χώρα μας περίπου 240 παράτυποι μετανάστες, με τις ελληνικές δυνάμεις να έχουν αυξηθεί, όπως έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες.

Αίσιο τέλος
Στο μεταξύ, σε τουριστικά λεωφορεία επιβιβάστηκαν οι μετανάστες που βρίσκονταν σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια στον Έβρο. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με δυσκολία αφού οι μετανάστες βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο, ενώ οι άνθρωποι περνούσαν πέντε – πέντε και έφταναν στο σημείο όπου βρίσκονται τα λεωφορεία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται πολλά παιδιά και γυναίκες, ενώ συνολικά τα άτομα που ήταν στη νησίδα ανέρχονταν σε 91.

Ορδές μεταναστών
Στη μεθόριο είναι αυξημένα τα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μη κυβερνητική οργάνωση ανήγγειλε ότι προωθήθηκαν περισσότεροι από 24 μετανάστες σε νησίδα του ποταμού απέναντι από τη Νέα Βύσσα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια ομάδα 70-80 ατόμων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα 2/3 της νησίδας αποτελούν τουρκική επικράτεια και το 1/3 ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (3/6) 5 μετανάστες από το Ιράκ εντοπίστηκαν στο Σουφλί. Εκτιμάται πως μπήκαν στην Ελλάδα από την Τουρκία διασχίζοντας με βάρκα τον Έβρο. Λίγες ημέρες νωρίτερα 105 μετανάστες εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στο ύψος της Νέας Βύσσας διασχίζοντας το ποτάμι. Σ’ ένα ακόμη περιστατικό που σημειώθηκε προ ημερών σε νησίδα του χωριού Πύθειο Διδυμότειχου διασώθηκαν περίπου 100 αλλοδαποί από την αστυνομία. Προχθές στη Νέα Βύσσα 135 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν το μεσημέρι από Έλληνες συνοριοφύλακες να περπατούν στην ελληνική μεθόριο στο ύψος του χωριού Νέα Βύσσα ερχόμενοι από τη γειτονική Τουρκία και με την τουρκική αστυνομία να κάνει για άλλη μία φορά τα … στραβά μάτια. Οι 50 άνδρες, 32 γυναίκες και 53 παιδιά κατά δήλωσή τους συριακής καταγωγής πέρασαν εύκολα τον ποταμό Έβρο λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων. Μεταφέρθηκαν στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας με έδρα το Χειμώνιο για καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην τουρκική με στόχο τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *