Thursday , 28 March 2024

Ένα στα τρία μικροβιολογικά εργαστήρια έβαλαν “λουκέτο”, τα τελευταία χρόνια

Ρολά κατεβάζουν από σήμερα, Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, σε μια προσπάθεια των ιδιοκτητών να πιέσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αυξήσει τον κλειστό προϋπολογισμό για τις ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιούν.

Οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για “οικονομικό αδιέξοδο”, λόγω των ζημιών που προκαλεί ο μηχανισμός της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης από τους παρόχους υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, γνωστού και ως clawback.

Όπως τονίζουν, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής φτάνουν και το 50%, μεσοσταθμικά.

“Πληρωνόμαστε με τιμές του 1993 ενώ η εφαρμογή του clawback από το 2012 απειλεί την βιωσιμότητα μας”, δήλωσε το μέλος του πανελλήνιου συνδέσμου ιατρικών διαγνωστικών κέντρων, Δημήτρης Γκανάκης και σημείωσε πως ένα στα τρία μικροβιολογικά εργαστήρια της χώρας έχουν βάλει λουκέτο, τα τελευταία χρόνια.

“Η κυβέρνηση για να ασκήσει κοινωνική πολιτική, μεταθέτει το χρέος στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν 200 εκατ. ευρώ, ετησίως για εξετάσεις που έγιναν”, δήλωσε η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου.

Να σημειωθεί ότι για την Τρίτη 11 Ιουνίου έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ και του πανελλήνιου συνδέσμου ιατρικών διαγνωστικών κέντρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *