Friday , 19 April 2024

Ένωση Οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”: Τα μακεδονικά κρασιά έχουν κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς τα μακεδονικά σήματα στα ελληνικά κρασιά, επειδή οι οινοποιοί έχουν ήδη κατοχυρώσει την ονομασία προέλευσης, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», Στέλιος Μπουτάρης (εταιρεία Κτήμα Κυρ-Γιάννη) σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, με την ευκαιρία εκδήλωσης, που διοργανώνει ο φορέας σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

“Το θέμα σαφώς μας απασχολεί, αλλά θεωρώ πως δεν θα έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά την προστασία της ονομασίας προέλευσης στο εξωτερικό, καθώς έχουμε ήδη κατοχυρωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Βέβαια, όταν ζητάς στο εξωτερικό κρασί από τη Μακεδονία, ο ξένος θεωρεί ότι ζητάς κρασί από τη Βόρεια Μακεδονία κι αυτό είναι κάτι που δεν το χάσαμε τώρα, έχει χαθεί εδώ και 20-30 χρόνια και δύσκολα θα το ανακτήσουμε. Είμαστε πάντως συνομιλητές και σύμβουλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ και δεν θα κάνουμε πίσω ως προς την υποχρέωση των γειτόνων μας να αναγράφουν «Βόρεια Μακεδονία» στα κρασιά τους”, ανέφερε σχετικά.

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται, ωστόσο, κατά τον ίδιο οι οινοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά στη φετινή σοδειά, λόγω των καιρικών συνθηκών, που ευνοούν τις ασθένειες του αμπελιού.

Η κατανάλωση κρασιού φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, αναμένεται να έχει φέτος μικρή μόνο αύξηση, της τάξης του 1%-2%, ωφελούμενη σε έναν βαθμό και από την πτώση των τιμών λόγω του μηδενισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Στόχος της σημερινής ημερίδας της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», που έχει θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες» είναι πέραν της ενημέρωσης των οινοποιών, να συντελέσει στη δεύρυνση της Ένωσης, η οποία αριθμεί σήμερα 25 μέλη (μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα οινοποιεία της γεωγραφικής περιοχής της), τη στιγμή που πλέον υπάρχουν πάνω από 400 οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *