Saturday , 27 April 2024

Β. Κικίλιας: Δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από την κακοκαιρία

Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την κακοκαιρία «Daniel». Άλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως πρόσθεσε ο υπουργός οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του δήμου Λάρισας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν. Ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά φήμες οι οποίες κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τις οποίες παρεμβάσεις του κεντρικού κρατικού μηχανισμού στην περιοχή προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων και ζήτησε προσοχή με τις ψευδείς ειδήσεις, ιδιαίτερα όταν, όπως είπε, αφορούν σε ανθρώπινες ζωές.

«Ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στη Θεσσαλία»
Όπως τόνισε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, «όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στην Θεσσαλία. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, στον Ληθαίο Ποταμό, που έχει πλημμυρίσει. Η Αγία Τριάδα και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριά είναι αποκλεισμένα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθεις προσέγγισης. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι. Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια. Στον Παλαμά δεν έχουμε κάποια αναφορά, πέρα από το γεγονός πως το νερό έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι. Συνολικά έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις. Τα ενάρια μέσα ξεκίνησαν πριν λίγο με ένα Super Puma και τέσσερα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω των καιρικών συνθηκών». Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις του στρατού στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους από χωριά.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος είπε: «Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» και επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *