Thursday , 28 March 2024

Έργο πρόβλεψης και προειδοποίησης πλημμυρών στον Έβρο, ύψους 1,4 εκατ ευρώ

Την έναρξη του έργου «INTERREG FLOODGUARD 2014-2020 / Εφαρμογή πολιτικών για την αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης του ποταμού Έβρου» κήρυξε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Σωκράτης Φάμελλος.

Πρόκειται για  Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, για τον ποταμό Έβρο, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ για τους ελληνικούς φορείς, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των πλημμυρών του ποταμού Έβρου. Με το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο διακρατικό εργαλείο πρόβλεψης και προειδοποίησης των πλημμυρών στον Έβρο. 

«Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση η Ελλάδα δεν είχε ούτε Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών, ούτε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Και τα δύο αυτά εργαλεία είχαν πολυετή καθυστέρηση και ως χώρα είχαμε λάβει προειδοποιητικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επισήμανε ο κ.Φάμελλος, όπως και ότι παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε και τις δύο αυτές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, γλιτώνοντας πρόστιμα για τη χώρα.

Πάντως, σημείωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας θα κριθεί από το εάν αφήσει πράγματι οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τον ίδιο μάλιστα, η δυνατότητα ανταπόκρισης στις διοικητικέςκαι τεχνολογικές απαιτήσεις του έργου ένα από τα επίδικα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, “με δεδομένο ότι δεν έχουν όλες οι παρατάξεις την ίδια άποψη για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την τεχνογνωσία του Δημοσίου, που όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλεύει σωστά ο ιδιωτικός τομέας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *