Thursday , 28 March 2024

Έρευνα ΕΒΕΘ: “Πονοκέφαλος” για τους εργαζόμενους η διαχείριση του άγχους στον χώρο εργασίας

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα έρευνας του ΕΒΕΘ, που διενεργήθηκε ανάμεσα σε καταρτιζόμενους σεμιναρίων του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση), σύμφωνα με την οποία η διαχείριση άγχους στο χώρο εργασίας είναι – με μεγάλη διαφορά – το πρώτο θέμα για το οποίο οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να αποκτήσουν κατάλληλη εκπαίδευση.

Έπεται, με αρκετά μεγάλη διαφορά, η επιθυμία κατάρτισης των εργαζόμενων στις γενικές αρχές οικονομικής των επιχειρήσεων (λογιστικά, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα) και στη συνέχεια κατατάσσεται η θεματική ενότητα Πωλήσεις-Επικοινωνία-Digital Marketing-Εξαγωγές, οι Τεχνικές Διαχείρισης Χρόνου και Εργασιών στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ο Σχεδιασμός, Κατασκευή και Ανανέωση Εταιρικής Ιστοσελίδας, η απόκτηση Βασικών Γνώσεων Ιταλικής Γλώσσας και η απόκτηση Βασικών Γνώσεων Ισπανικής Γλώσσας.

Ουσιαστικά αναδεικνύεται πως το κυρίαρχο ζήτημα των εργαζόμενων είναι η διαχείριση του άγχους στο χώρο εργασίας, ένα θέμα για το οποίο δεν εκπαιδεύονται με κανέναν άλλο τρόπο, εκτός και εάν αναζητήσουν σεμιναριακή επιμόρφωση ή το καλύψει κάποια ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση.

Το εύρημα αυτό αποτυπώνει και την ανάγκη των απασχολούμενων να εκπαιδευτούν και πάνω σε βασικές δεξιότητες, οι οποίες προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση ή δεν καλύπτονται από το τυπικό αντικείμενο των σπουδών τους.

Το σχετικό ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι εργαζόμενοι-καταρτιζόμενοι των σεμιναρίων του ΛΑΕΚ βολιδοσκόπησε τις επιθυμίες εκπαίδευσης τους για τον επόμενο κύκλο του Προγράμματος (ΛΑΕΚ 2019 για μικρές επιχειρήσεις).

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2018, υλοποιήθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, 9 προγράμματα, διάρκειας 40 ωρών το καθένα, την παρακολούθηση των οποίων ολοκλήρωσαν συνολικά 203 εργαζόμενοι από επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου, καθώς και ορισμένοι εργαζόμενοι από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του ΕΒΕΘ, και οι οποίες απασχολούν μέχρι 49 άτομα, στις εξής θεματικές ενότητες:

*          Πωλήσεις – Επικοινωνία – Digital Marketing (2 προγράμματα)

*          Εξωστρέφεια – Εξαγωγικό marketing για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (1 πρόγραμμα)

*          Βασικές γνώσεις Ιταλικής γλώσσας (1 πρόγραμμα)

*          Βασικές γνώσεις Ισπανικής Γλώσσας (1 πρόγραμμα)

*          Σχεδιασμός, κατασκευή και ανανέωση ιστοσελίδας (1 πρόγραμμα)

*          Διαχείριση άγχους στο χώρο εργασίας (1 πρόγραμμα)

*          Τεχνικές διαχείρισης χρόνου και εργασιών στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (1 πρόγραμμα)

*          Θέματα οικονομικού και επιχειρησιακού γραμματισμού (1 πρόγραμμα).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *