Thursday , 28 March 2024

Έρευνα-σοκ της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή: Έσοδα ως και 75 ευρώ(!) την ημέρα εμφανίζει ένα στα πέντε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σχετικά με την φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Ειδικότερα, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο σε 865 επιχειρήσεις προκύπτει ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις (22,4%) υπάγονται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή καθώς δήλωσαν εισοδήματα από μηδέν (!) μέχρι 9.000 ευρώ όταν τα έσοδά τους στη φουλ σεζόν ήταν πολλαπλάσια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τουριστικού καταλύματος στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια, ο ιδιοκτήτης του οποίου δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση!

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι από τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «κόκκινο» της φοροδιαφυγής άλλες δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, άλλες είχαν δηλώσει μηδενικά ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή σαν να μην είχαν εκμισθώσει ούτε ένα δωμάτιο και άλλες εμφάνιζαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εκτιμώμενων ακαθάριστων εσόδων και δηλωθέντων.

Να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τα συνολικά δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα για τον Ιούνιο του 2019 είναι αυξημένα κατά 10,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018 (+14,59%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *