Saturday , 20 April 2024

Έρχεται νέο “κύμα” κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων για πάνω από 3,5 εκατ. οφειλέτες

Του Γ. Κατσιάνη

Αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα, περισσότερο από τρισήμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το σύνολο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων φορολογουμένων με οφειλές στην εφορία, μόλις οι 720.000 εντάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν αξιοποίησαν το “μαξιλαράκι” των 120 δόσεων, θα κινδυνεύσουν με δέσμευση και απόδοση των υπολοίπων των τραπεζικών τους λογαριασμών στο δημόσιο ταμείο και με κατάσχεση του μισθού ή της σύνταξης τους.

Στο “κόκκινο” οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Επιπλέον, πολλοί οφειλέτες θα δουν το ακίνητο τους να βγαίνει στο “σφυρί”, αν και υπάρχει ειδικό καθεστώς προστασίας της μοναδικής κατοικίας κάθε οφειλέτη.

“Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε καμία ρύθμιση και αναμένεται και αυτοί να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως, ανάλογα προβλήματα”, δήλωσε ο φοροτεχνικός, Θεόδωρος Σιώζιος.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τους 11.999, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Ωστόσο, μόλις το 45% των πλειστηριασμών πραγματοποιήθηκαν καθώς 6.418 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν και 265 ακυρώθηκαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *