Thursday , 28 March 2024

Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις σε άλευρα, ηλιέλαια και ψωμί από την επόμενη εβδομάδα

Εβδομάδα των…Παθών αναμένεται να είναι η επόμενη για τους καταναλωτές, λόγω των ανατιμήσεων που σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες της αγοράς αναμένεται να περάσουν στις τιμές μιας σειράς προϊόντων, όπως τα άλευρα, τα ηλιέλαια και άλλα συναφή ή παράγωγα προϊόντα αυτών, εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και της πρόσθετης επιδείνωσης που αυτή επιφέρει στα τιμολόγια ενέργειας αλλά και της απαγόρευσης εξαγωγών σιτηρών, ηλιελαίων και άλλων αγαθών και προϊόντων από τις εν δυο χώρες αλλά και από άλλες που θέλουν να προστατεύσουν τα αποθέματά τους.

Όπως αναφέρει στο Thesseconomy.gr ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας λιανεμπορίου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε.-SynEmporio (μέλος του ΕΛΟΜΑΣ), Γιάννης Πηλίδης, ήδη έχουν γίνει μικρές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα στα άλευρα και στα ηλιέλαια αλλά από την επόμενη εβδομάδα εκτιμά ότι θα γίνουν νέες και μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Για ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα σούπερ-μάρκετ από πολλούς προμηθευτές εδώ και ακιρό για να ανεβάσουν τιμές κάνει λόγο μιλώντας στο Thesseconomy.gr και ο Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Μασούτης, Σάββας Τορτοπίδης, επισημαίνοντας ότι οι αλυσίδες τρενάρουν τις αυξήσεις αυτές για μεγάλα διαστήματα, μέχρι και δυο-τέσσερις μήνες. Αποθέματα πάντως, όπως τονίζει, υπάρχουν και δεν εκτιμά ότι θα προκύψουν ελλείψεις, όπως λ.χ. συνέβη με τα ηλιέλαια στην Ισπανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η ψυχραιμία των καταναλωτών, κάτι που όπως σημειώνει φαίνεται ότι ισχύει και δεν έχει καταγραφεί διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών στη χώρα μας από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Ακριβαίνει το ψωμί

Με δηλώσεις της, στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η πρόεδρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, προανήγγειλε αύξηση της τιμής του ψωμιού – και μάλλον μεγάλη – από την επόμενη εβδομάδα.

Επισημαίνοντας καταρχάς ότι από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχουν ορθώς μεν μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά που θενά δεν ακούγεται στήριξη για τις επιχειρήσεις, η κα.Κουκουμέρια τόνισε ότι “στο μαλακό στάρι έχουμε αλματώδεις αυξήσεις. Προχθές ο τόνος ξεκίνησε από τα 276 δολάρια και έφτασε στα 340”, ενώ χώρες όπως η Ουγγαρία – και φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Σερβία – απαγορεύουν την εξαγωγή σταριών για να κρατήσουν τα αποθέματά τους και “αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί θα φέρει αύξηση στο μαλακό αλεύρι, σε αυτό δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε το ψωμί, που ακούγεται ότι θα φτάσει έως και 50% η αύξηση αυτή ανά κιλό. Μια αύξηση που αναγκαστικά θα περάσει και στο ψωμί. Δεν έχει περάσει ακόμη, εκτιμώ όμως ότι από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καινούρια τιμολόγια”. Όπως πρόσθεσε,, είναι φυσιολογικό να περάσει αυτή η αύξηση, γιατί η αύξηση της τιμής του ψωμιού που έγινε τον Σεπτέμβριο και ήταν της τάξης του 8%-12% λόγω των προηγούμενων αυξήσεων των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πλέον εξανεμιστεί με τη συνεχή αύξηση και μόνο της ενέργειας. “Και φυσικά αυτό ισχύει και για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί συνάδελφοι και για το αέριο και δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για την αγορά, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί, αλλά από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εκτός από αύξηση στο ψωμί θα οδηγήσει σε κλείσιμο των επιχειρήσεων μας γιατί δεν αντέχουν. Ήδη πάρα πολλοί συνάδελφοι αφήνουν κάποια πράγματα απλήρωτα όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, φόροι, ΦΠΑ, για να μπορέσουν να καλύψουν το ρεύμα και το αέριο τους, το οποίο είναι κινητήρια δύναμη για έναν φούρνο”, κατέληξε η πρόεδρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *