Wednesday , 24 April 2024

Έρχονται “οι νταντάδες της γειτονιάς” και ο “προσωπικός βοηθός για ΑμΕΑ” – Ποιους αφορά

Αρχίζει πιλοτικά μετά το Πάσχα μέσω ΕΣΠΑ η δράση “ΟΙ ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ”. Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.

Η μέθοδος εφαρμογής του προγράμματος θα προκύψει μετά από τεχνική μελέτη προσαρμογής καλών πρακτικών στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τη δυναμική των εμπλεκομένων μερών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ασφάλεια των βρεφών.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας, υπεύθυνη για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα “το Υπουργείο Εργασίας σχεδίασε μία νέα κοινωνική δράση που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του θεσμού της οικογένειας αλλά και στην αξιοποίηση της παιδαγωγικής κοινότητας. Δημιουργούμε τις συνθήκες επανένταξης στην αγορά εργασίας των μητέρων και των κηδεμόνων και δίνουμε ευκαιρίες εισοδήματος σε ανέργους να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες”.

Επιπλέον, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-«φύλακα». Το πρόγραμμα δεν θα αποκλείσει τους άνδρες, ούτε στο κομμάτι των ωφελούμενων, ούτε στο κομμάτι των απασχολούμενων σε αυτό. 

Παράλληλα, την ίδια περίοδο ο “ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ” αναμένεται να υποστηρίξει 2.000 ΑμΕΑ στην καθημερινή και επαγγελματική ζωή ώστε να αποτρέπεται η ιδρυματοποίηση των ατόμων αυτών. Για τη συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει εκταμίευση 95 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ανεξάρτητη διαβίωση, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Προϋποθέτει ότι όλα τα άτομα με αναπηρία, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τον έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή τους, είτε διαβιούν μόνοι τους, είτε μέσα σε οικογενειακό πλαίσιο, είτε σε προστατευμένο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό η στήριξη που παρέχεται να κατευθύνεται και να ελέγχεται από το άτομο με αναπηρία και ο προσωπικός βοηθός ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το άτομο με αναπηρία μπορεί  να αποφασίσει ποιος θα είναι ο προσωπικός του βοηθός, τι είδους υποστήριξη θα του παρέχεται και με ποιους όρους.

Με άλλα λόγια ο ωφελούμενος θα ειπράττει ένα επίδομα, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώσει προσλαμβάνοντας προσωπικό βοηθό βάσει της ειδικότητας που έχει περισσότερο ανάγκη, ακόμη κι αν αυτό το άτομα είναι μέλος της οικογένειάς του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *