Wednesday , 24 April 2024

Έτοιμος να καταρρεύσει ο Πύργος Μετοχίου στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής

SOS εκπέμπει ο Πύργος Μετοχίου στη Νέα Τρίγλια που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Χαλκιδικής.

Ήδη, ένα πολύ μεγάλο μέρος του Πύργου έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα να κρίνεται επικίνδυνη η διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο.

Ο Πύργος Μετοχίου χτίστηκε το 1909 από τη Μονή Βατοπεδίου για τις υπηρεσίες ελέγχου των καλλιεργειών της Νέας Τρίγλιας.

Η εποπτεία του ανήκει στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και οι τελευταίες παρεμβάσεις έγιναν το 1990.  

Η τότε δημοτική αρχή της Ν. Τρίγλιας είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την παραχώρηση του οικοπέδου στο δήμο, απόφαση όμως που ανακλήθηκε μετά από μία πενταετία, καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις αναστήλωσης του Πύργου.

Έκτοτε, το μνημείο ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο δήμος Νέας Προποντίδας

Ο δήμος Νέας Προποντίδας ζήτησε επανειλημμένα να «περάσει» το μνημείο στην ιδιοκτησία του δήμου προκειμένου να εκπονήσει αρχικά μελέτη στατικότητας, ώστε ο Πύργος να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να μπορέσει να το επαναχρησιμοποιηθεί.

 «Η τελική απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2022 είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί γιατί υπάρχει μία αναμορφωτική διάταξη του 2012 η οποία απαγορεύει ούτε λίγο ούτε πολύ την παραχώρηση οικοπέδων που μέσα σε αυτά υπάρχουν μνημεία που ανήκουν σε αρχαιολογική υπηρεσία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μετόχι ανήκει στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Ζητούμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει τα κονδύλια που απαιτούνται ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κατασκευές για να διατηρηθεί αυτό το μνημείο», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς. 

«Εκτός από τις σωστικές εργασίες, χρειάζεται να γίνει μία σειρά από μελέτες όπως στατικές, περιβαλλοντικού χώρου και αρχιτεκτονικές ,σε συνεργασία με την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που εποπτεύει το χώρο. Ήδη έχουμε στείλει στο υπουργείο τέσσερα έγγραφα με τεχνικές εκθέσεις για να ξεκολλήσει η υπόθεση», επισήμανε η  πολιτικός μηχανικός του δήμου, Ειρήνη Ταβλαδάκη.

Στόχος του δήμου Νέας Προποντίδας είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώς και η ένταξη του Πύργου σε κοινοτικά προγράμματα με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του ως πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *