Tuesday , 23 April 2024

“Έφυγε” ο Μανώλης Γλέζος

Σε ηλικία 98 ετών απεβίωσε σήμερα από καρδιακή ανεπάρκεια ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος.Γεννημένος το 1922 στην Απείρανθο της Νάξου, υπήρξε μάχιμος πολιτικός της Αριστεράς μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς επίσης και δημοσιογράφος και συγγραφέας.Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας ιστορικής αντιστασιακής πράξης στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου του 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Ήταν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα διετέλεσε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές και είχε συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971. Την περίοδο εκείνη, ο Σαρλ ντε Γκολ τον είχε χαρατηρίσει «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), αργότερα εξελέγη βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Επίσης, το 1962 βραβεύτηκε από την τέως ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *