Sunday , 28 April 2024

Έχετε επιχείρηση και θέλετε να αλλάξετε τις συσκευές θέρμανσης; Δείτε τι επιδότηση δικαιούστε!

Του Γ. Κατσιάνη

“Πρεμιέρα” κάνει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

Το πρόγραμμα, ύψους 105,6 εκατ. ευρώ υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης: «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοχεύει στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων (μείωση 30% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα).

Τί επιδοτείται

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά:

-Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)

-Συστήματα ηλιακής θέρμανσης

-Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)

-Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή Ενεργειακό Έλεγχο (εφόσον απαιτείται).

Επιδότηση

Ωστόσο, πολλαπλά ερωτηματικά προκαλεί το χαμηλό ποσοστό της ενίσχυσης (ως και 10.000 ευρώ), τόσο για τις μικρές, όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό της ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό της ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%, ήτοι ενίσχυση ως και 10.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *