Friday , 29 March 2024

ΑΑΔΕ: Στόχος ένα εκατ. ανήλικοι να αποκτήσουν ΑΦΜ μέχρι τέλος του έτους – Ως τέλος Μαΐου 500.000 ΑΦΜ σε ανήλικους 12-13 χρόνων

«Τον Μάιο αναμένεται με την αυτόματη χορήγηση να έχουν αποκτήσει 500.000 ΑΦΜ ανήλικα παιδιά, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν αποκτήσει ΑΦΜ πάνω από ένα εκατομμύριο ανήλικοι «χωρίς χα χρειαστεί οι γονείς τους να υποβάλλουν αίτηση στην Εφορία της περιοχής τους». Αυτός είναι ένας από τους στόχους του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Όπως διευκρινίζει ο κ. Πιτσιλής, οι γονείς δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση ΑΦΜ στο ανήλικο παιδί τους. Η ΑΑΔΕ θα τους στείλει ένα email που θα τους ενημερώνει για τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που θα έχει δώσει στο ανήλικο παιδί τους.

Οι αιτήσεις για ΑΦΜ
Κάθε χρόνο υποβάλλονται 200.000 αιτήσεις για χορήγηση ΑΦΜ με τις μισές από αυτές να αφορούν ανήλικους. Στην ΑΑΔΕ διασταυρώνουν τη βάση δεδομένων τους με την αντίστοιχη της ΗΔΙΚΑ. Έτσι σε δύο φάσεις, σε πρώτη φάση μέχρι τέλους Μαΐου να προχωρήσει η ΑΑΔΕ στη χορήγηση ΑΦΜ, οίκοθεν, δηλαδή χωρίς αίτηση των γονέων σε όλα τα ανήλικα παιδιά, για τα οποία θα γίνει η ταυτοποίηση της σχέσης των γονέων με τα παιδιά. «Άρα ο στόχος είναι μέχρι τέλους του χρόνου να έχουμε δώσει ΑΦΜ σε πάνω από ένα εκατ. ανήλικα τέκνα συνολικά και στην πρώτη φάση μέχρι το τέλος Μαΐου σε 500.000 ηλικίας πάνω από δώδεκα ή δεκατριών ετών». Και όπως τονίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής η ψηφιακή μετάβαση δεν είναι εύκολη διαδικασία. Μπορεί να μην υπάρχουν πλέον ουρές στις εφορίες αλλά σχηματίζονται πλέον «ψηφιακές ουρές» καθώς όλα τα αιτήματα διεκπεραιώνονται από τους υπαλλήλους των εφοριών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *