Sunday , 28 April 2024

Αγρότες από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική κλείνουν στη 1.00 μ.μ. Δερβένι και Νέα Μουδανιά – Πού υπάρχουν αγροτικά μπλόκα

Σε εγρήγορση με… ζεστές τις μηχανές των τρακτέρ τους παραμένουν οι αγρότες ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη. Σήμερα Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική στη 13:00 μετά το μεσημέρι θα κλείσουν αντίστοιχα το Δερβένι και τα Νέα Μουδανιά.

Πού θα κλείσουν οι δρόμοι
Αύριο, Κυριακή, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 20.00 το βράδυ. Σήμερα στις 14:00 μ.μ. οι αγρότες του Αγρινίου σε συνεργασία με τους αγρότες της Αχαΐας αναμένεται να ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου. Χθες, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατέβηκαν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων ενώ προχώρησαν και σε αποκλεισμούς δρόμων. Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας πέταξαν γάλα, σιτάρι και σανό στο δρόμο και επέστρεψαν στα μπλόκα της περιοχής.

Στη Θεσσαλία
Οι αγρότες διανυκτέρευσαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας όπου και θα παραμείνουν μέχρι και τις 3.00 μετά το μεσημέρι. «Η θέση των τρακτέρ δεν είναι εδώ, είναι στα χωράφια. Για όσο, όμως, έχουμε δύο μέτρα νερό στη γη μας και δε μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, θα βγαίνουμε στους δρόμους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» ανέφερε ο παρακάρλιος αγρότης Δημήτρης Γαλάνης από την Αμυγδαλή Αγιάς. Παράλληλα, αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν χθες σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς χωρίς κλιμάκωση μέχρι την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την οποία θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

15μελής επιτροπή στην Αθήνα
Κατά τη σύσκεψή τους στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε μια 15μελης επιτροπή που θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 1 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο θα βρεθεί ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, στη Νίκαια Λάρισας. «Εάν την Τρίτη που θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έρθουν οι κατάλληλες απαντήσεις που περιμένουμε, όλοι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε όλη τη χώρα», λένε οι αγρότες.

«Κλείδωσε» η προκαταβολή του ΕΦΚ νωρίτερα
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει «κλειδώσει» να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταργείται και για το 2024 και αφορά περίπου 300.000 αγρότες. Παράλληλα, ιδιαίτερη μέριμνα εξετάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τα σημαντικότερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά μέτρα που αφορούν την ενέργεια και συγκεκριμένα το ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει συναντίληψη σε δύο κομβικά αγροτικά ζητήματα. Το ένα αφορά την κοινή αγροτική πολιτική, την διαπραγμάτευση και τι μπορεί να κερδίσει η χώρα ειδικά στο θέμα της αγρανάπαυσης και το άλλο αφορά το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ειδικά για το γάλα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση το βάζει συχνά στο τραπέζι αναφερόμενη συχνά στους ελέγχους που έχουν εντατικοποιηθεί ειδικά από τις αρχές του χρόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *