Friday , 3 May 2024

Αγρότες: Κλειστή το απόγευμα η ε.ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανίων – Συντονίζονται τα μπλόκα της Θεσσαλίας

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας. Κάθε μέρα ενισχύουν τις κινητοποιήσεις τους με το στήσιμο νέων μπλόκων και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα. «Ραντεβού» στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, δίνουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ζητώντας άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή.

Στη Χαλκιδική
Με απόφαση των αγροτών της Χαλκιδικής, σήμερα, Τρίτη, στις 11.30 το πρωί με τα τρακτέρ τους θα βρεθούν οι αγρότες, από τον κόμβο των Ν. Μουδανίων στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Μουδανιά, με σκοπό να παραδώσουν στις 12.00 το μεσημέρι στον δήμαρχο Εμμανουήλ Καρρά υπόμνημα με τα αιτήματα τους. Παράλληλα θα ζητήσουν συνάντηση με όλους τους πολιτικούς φορείς, Περιφέρεια, δημάρχους και βουλευτές τους οποίους θα ενημερώσουν για τη δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων, αλλά και την αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς στην περιοχή.. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στον κόμβο των Ν. Μουδανίων και στις 18.00 το απόγευμα μέχρι τις 20.00 το βράδυ θα αποκλείσουν εκ νέου την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανίων.

Τα μπλόκα της Β. Ελλάδας
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης περίπου 40 τρακτέρ είναι σταθμευμένα στην πλατεία της Επανομής. Σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού έχουν παρατάξει τα τρακτέρ του οι αγρότες του Λαγκαδά, ενώ σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι αγρότες της Επανωμής και των Κουφαλίων. Με νέα τρακτέρ ενισχύουν το μπλόκο στη διασταύρωση της πόλης, αγρότες στη Νάουσα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στηθεί ένα κεντρικό μπλόκο από κοινού με τους αγρότες και από τις άλλες περιοχές της Ημαθίας. Στα Γιαννιτσά οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στον Πλατανότοπο. Αγρότες έχουν παραταχθεί με τα τρακτέρ τους και στις Σέρρες. «Δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο. Τον θέλουμε, όμως επιθυμούμε να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση, έχοντας τα εχέγγυα ότι θα δοθούν συγκεκριμένες λύσεις» δηλώνουν οι αγρότες της χώρας.

Πανθεσσαλική σύσκεψη
Σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη δράση τους τα μπλόκα της Θεσσαλίας, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας καλεί και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη σήμερα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας. Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να ικανοποιήσει πραγματικά τα ζωτικά αιτήματά μας».

Τα μπλόκα στη Θεσσαλία
Τον τόνο των διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα δίνει ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος αποτελεί και το κεντρικό «στρατηγείο» των αποφάσεων, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν καθημερινά αγρότες από τον Έβρο έως την Κρήτη. Στο μπλόκο στην Ε65 στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, έχουν παραταχθεί περίπου 700 τρακτέρ από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων. «Το μέγεθος των τρακτέρ που είναι στο δρόμο δείχνει και το μέγεθος των αιτημάτων, δηλαδή στην Καρδίτσα. 700 τρακτέρ είχαμε να βγάλουμε από το ’95, κάτι που δείχνει και την αγωνία αλλά πλέον και την πίστη των αγροτών στον αγώνα και το ότι δεν θα επιτρέψουμε για ακόμα μια φορά να μας κοροϊδέψουν και δεν θα επιτρέψουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας. Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας παραμένουν από το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιανουαρίου δεκάδες τρακτέρ. Στις θέσεις τους, στο μπλόκο στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων, παραμένουν και οι αγρότες των Τρικάλων, ενώ στον Ριζόμυλο στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας.

Σε Φθιώτιδα – Βοιωτία
Στην παλιά εθνική οδό Λαμίας – Λάρισας, στην είσοδο του χωριού Νέο Μοναστήρι παραμένουν οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας. Σήμερα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου, αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, δίπλα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας αγρότες από τα χωριά της Λοκρίδας, ενώ στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του κόμβου του Αϊ Γιάννη, έστησαν βρίσκονται αγρότες από τα χωριά της Λιβαδειάς. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις, μπλόκα και μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποιούνται σε Κρήτη, Λέσβο, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Έβρο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Λ. Αυγενάκης: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές»
Την ίδια στιγμή ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν για το αύριο. Δεν λένε κάτι εξωπραγματικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *