Sunday , 28 April 2024

Αγρότες: «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί» – Κ. Μητσοτάκης: Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια – Προκαταβολή επιστροφής του ΕΦΚ

«Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί. Να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι «σε συντονισμό που θα έχουμε από τις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων από τους συναδέλφους που βρίσκονται στο δρόμο και αγωνίζονται θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματά μας. Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας και μέσα από τη συζήτηση. Θα πάμε στα μπλόκα μας. Θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα και θα πάρουμε τις αποφάσεις».

Τα μέτρα της κυβέρνησης
Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+ 8 χρόνια η κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι μια πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης καθώς εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα. Εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την τιμή στην κιλοβατώρα στα δύο πρώτα χρόνια, κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και τα χρέη τους για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν το προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *