Sunday , 28 April 2024

Αγωνία για την εξαφάνιση υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού- Ερευνητές άκουσαν ήχους – Ελπίδες ότι οι 5 επιβαίνοντες είναι ζωντανοί

Ομάδες έρευνας και διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν το τουριστικό υποβρύχιο με τους πέντε επιβαίνοντες, που επρόκειτο να κάνει περιήγηση στο θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού. Η επαφή με τον «Τιτάνα», όπως ονομάζεται το σκάφος, χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Όπως μετέδωσε το CNN, ερευνητικά συνεργεία εντόπισαν ήχους χτυπημάτων με χρονική απόσταση μισής ώρας μεταξύ τους, γεγονός που αν ισχύει δείχνει ότι οι τουρίστες του Τιτανικού που είχαν καταδυθεί στο σημείο του διάσημου ναυαγίου με ένα μικρό, ιδιωτικό βαθυσκάφος, είναι εν ζωή και περιμένουν να τους σώσουν.

Από σήμερα στις έρευνες και ρομποτικό βαθυσκάφος
Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, αναγνωριστικό αεροσκάφος P8 της Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά κατέγραψε «γδούπους στον τομέα για 30 λεπτά» και «μερικές ώρες αργότερα, αναπτύχθηκε κι άλλο σόναρ και οι γδούποι ακούγονταν ακόμη». Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών έστειλε στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού το πλοίο «Atalante» που μεταφέρει ρομποτικό βαθυσκάφος. Το ερευνητικό πλοίο «Atalante» αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του απόψε γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Διάσημοι μεγιστάνες οι επιβάτες
Οι επιβάτες του μικρού υποβρυχίου που δεν είχε την έγκριση των επίσημων αρχών είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια ο καθένας για να θαυμάσουν από κοντά το κουφάρι του Τιτανικού. Ανάμεσα τους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ κι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ με τον 19χρονο γιο του. Στη μοιραία κατάδυση του Τιτάνα πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Στόκτον Ρας. Σε παλαιότερο βίντεο ο ίδιος είχε αναλάβει την ξενάγηση στο εσωτερικού του, εστιάζοντας στο πόσο απλός είναι ο χειρισμός του. Σύμφωνα με το FOX News o Στόκτον Ρας ήταν έτοιμος να διευρύνει τις εξερευνήσεις στο βυθό για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Επικίνδυνη κατάδυση
Όπως έγινε γνωστό υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου των υποβρύχιων σκαφών ανησυχούσαν πολύ για την «πειραματική», όπως την αποκαλούσαν, προσέγγιση της «OceanGate», της εταιρείας της οποίας το σκάφος έχει εξαφανιστεί, ώστε το 2018 έγραψαν μια επιστολή προειδοποιώντας για πιθανά «καταστροφικά» προβλήματα και την προγραμματισμένη αποστολή του να περιηγηθεί στα συντρίμμια του Τιτανικού. Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ωκεανογράφοι, στελέχη εταιρειών υποβρυχίων και εξερευνητές προειδοποιούσαν ότι είχαν «ομόφωνη ανησυχία» σχετικά με την ανάπτυξη από την «OceanGate» του υποβρύχιου σκάφους «Titan», του σκάφους που αγνοείται τώρα στο Βόρειο Ατλαντικό με τους πέντε επιβαίνοντες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *