Thursday , 28 March 2024

ΑΕΙ: Υποχρεωτικό εμβολιασμό ζητούν οι πρόεδροι των Τμημάτων Βιολογίας

Να υποχρεωθούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των ΑΕΙ να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 ζητούν οι πρόεδροι των επτά Τμημάτων Βιολογίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρόεδροι των Τμημάτων Βιολογίας Κρήτης, ΑΠΘ, Θεσσαλίας, Πατρών, Ιωαννίνων, ΕΚΠΑ και Δημοκρίτειου αναφέρουν ότι «η απόφαση (…) για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Στόχος των διδασκόντων είναι η ασφαλής και αδιατάρακτη ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων μας και γενικότερα των ΑΕΙ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας παρέχει η επιστήμη στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19».

Ωστόσο, όπως παρατηρούν «η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε ότι τα PCR και rapid tests βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα. Επιπλέον, καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώληση της φυσιολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία των φοιτητών και των διδασκόντων».

Υπό τις συνθήκες αυτές, και καθώς, όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, «σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (…), η Πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου».

Έτσι, καλούν την κυβέρνηση «να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε ήδη τους όρους επιστροφής στη διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ενδεικτικά, ως προς το προσωπικό, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα. Ως προς τις αίθουσες των θεωρητικών μαθημάτων προβλέπεται 100% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *