Friday , 3 May 2024

Αεροσκάφη και ελικόπτερα από το πρωί στη μάχη της φωτιάς στο Άγιο Όρος – Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χαλκιδική

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε δύσβατο σημείο της περιοχής Κερασιά, λίγο ψηλότερα από το σημείο Σταυρός.

Διάσπαρτες εστίες
Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί 36 πυροσβέστες και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων, ενώ από αέρος επιχειρούν από νωρίς το πρωί δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πλέον αντιμέτωποι με διάσπαρτες εστίες φωτιές, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς οι φλόγες δεν απειλούν μονές. Από νωρίς σήμερα το πρωί άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας συμβουλεύουν τους μοναχούς να μην επιχειρήσουν την ανάβαση σε μονές του Άθωνα μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια που οδηγούν στις πλαγιές και την κορυφή του βουνού και σε κάποια από αυτά υπάρχουν εστίες φωτιάς. Υπενθυμίζεται ότι από χθες γίνεται έκκληση στους προσκυνητές που ανεβαίνουν στην κορυφή του Άθωνα να επιστρέψουν στις μονές όπου φιλοξενούνται. Περίπου 100 προσκυνητές βρίσκονταν χθες το βράδυ στο καταφύγιο της Παναγιάς, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και μετά από συστάσεις παρέμειναν εκεί, όπου και διανυκτέρευσαν.

Το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Αύριο, Σάββατο 19 Αυγούστου- σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο -γιορτάζεται το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο εκκλησάκι στην κορυφή του Άθωνα, σε υψόμετρο 2.033 μέτρα. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός προσκυνητών, αρκετοί από τους οποίους ανεβαίνουν νωρίτερα στην κορυφή και κατασκηνώνουν εκεί.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χαλκιδική
Για σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε περιοχές της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων σε δασικές περιοχές της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *