Tuesday , 16 April 2024

Αθ.Εξαδάχτυλος: “Καμπανάκι” για συμπεριφορές της κοινωνίας – Επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων

Oποιαδήποτε αύξηση των διασωληνωμένων από εδώ και πέρα, θα σήμαινε «τραγωδία» που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, τονίζει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας, ειδικότερα στις περιοχές που εμφανίζονται πιο επιβαρυμένες από άλλες και θέτοντας την κοινωνία προ των ευθυνών της. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η εποχή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι  ευνοεί τις λοιμώξεις  ακόμη περισσότερο,  εκτίμησε ότι η πτώση των κρουσμάτων δεν θα γίνει γρήγορα και ήταν επίσης ιδιαίτερα  επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των σχολείων πριν από την κατάλληλη στιγμή, ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές.

Μιλώντας αναλυτικότερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισήμανε ότι χάρη στην προσπάθεια όλων των Ελλήνων, καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό καθημερινών  θανάτων,  σε επίπεδο πτώσης λεωφορείου από γκρεμό, αντί για πτώσης αεροπλάνου όπως είδαμε πριν λίγο καιρό, κάτι που αποτελεί μεν επιτυχία αλλά μετά βίας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό και οποιαδήποτε αύξηση των διασωληνωμένων από εδώ και πέρα, θα σήμαινε «τραγωδία» που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. 

“Ο στόχος είναι να μειώσουμε τους ανθρώπους που χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους καθημερινά. Αν έχουμε την οδηγία ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, ή δε μας ενδιαφέρει ότι ενδεχομένως αύριο θα βρεθούμε στις ΜΕΘ και θα πούμε παραδείγματος χάριν ότι θα μπαίνει μόνο όποιος είναι κάτω των 50 – 55 ετών, αν αντέχουμε ως κοινωνία μια τέτοια απόφαση επειδή δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό μας, θα είναι απόφαση της κοινωνίας, όχι των γιατρών”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

“Κανείς δεν έχει διάθεση – κατέληξε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου – να έχει ανθρώπους έκτος εκπαίδευσης ή εκτός εργασίας. Αν ως κοινωνία, είπε, αποδεχτούμε το τίμημα της μη τήρησης των μέτρων επειδή έχουμε κουραστεί, είναι απόφαση της κοινωνίας. Εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής απόφαση, ούτε παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις ποιος θα κλείσει και για ποσό. Λέμε μόνο τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές.  Όσοι εισηγούμασταν αυστηρότερα μετρά ήμασταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, αλλά όσο εφαρμόσαμε  αντιδημοφιλείς πρακτικές στην πρώτη φάση, είχαμε καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *