Saturday , 27 April 2024

Ακρίβεια: Κάντο όπως η Κύπρος

Του Γ. Κατσιάνη

Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση διστάζει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσαρμόζουν την πολιτική τους, ανάλογα με τις συνθήκες.

Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει η Κύπρος.

Μεταξύ των 17 μέτρων κατά της ακρίβειας που εξήγγειλε ο πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεχωρίζουν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, κατά 8,33 σεντ το λίτρο, για το διάστημα Νοέμβριος 2023-Φεβρουάριος 2024 καθώς και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,39 σεντ το λίτρο, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Επιπλέον, επιδοτείται κατά 2% το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023 για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα ως 50.000 ευρώ ενώ χωρίς ΦΠΑ θα πωλούνται κρέας και λαχανικά, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι το τέλος Μάϊου 2024.

«Τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα (189 εκατ. ευρώ) και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και επανέλαβε ότι γνώμονας των δράσεων της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συμπατριωτών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με το Κοινωνικό Συμβόλαιο μου με τον κυπριακό λαό».

Εύχομαι η κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από την πολιτική της Λευκωσίας και να σταθεί επιτέλους στο πλευρό των ασθενέστερων, οικονομικά συμπολιτών μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *