Thursday , 25 April 2024

Ακριβότερο πλέον το κουλούρι Θεσσαλονίκης-Προς νέες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού τον Νοέμβριο μετά το πρόσφατο 15%

Ακριβότερο κατά 10 λεπτά πωλείται πλέον το κουλούρι Θεσσαλονίκης, σε τουλάχιστον 15% ανέρχονται ήδη οι ανατιμήσεις στο ψωμί και συναφή είδη αρτοποιΐας, λόγω της αύξησης τόσο του κόστους του ρεύματος, όσο και του κόστους των αλεύρων και γενικότερα των πρώτων υλών και ήδη είναι ορατή νέα αύξηση σε ορίζοντα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα σήμερα το κουλούρι Θεσσαλονίκης πωλείται προς 60 λεπτά του ευρώ σε σημεία πώλησης στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι πρότινος κόστιζε3 50 λεπτά και σε 70 λεπτά σε άλλη περιοχή της πόλης όπου μέχρι προσφάτως διετίθετο στην τιμή των 60 λεπτών.

“Έχουμε υποστεί το τελευταίο διάστημα αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 40%, στα ηλιέλαια, βούτυρα κ.ο.κ. 25%, στα άλευρα 20%-30%, οπότε δεν ήταν δυνατόν να ην προχωρήσουμε και εμείς σε αυξήσεις των τιμών” επισημαίνει στο Thesseconomy.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, υπενθυμίζοντας επίσης ότι αύξηση στην τιμή του ψωμιού έχει να γίνει από το 2008.

Η ίδια εκφράζει όμως και έντονη ανησυχία για τις νέες αυξήσεις τιμών, στις οποίες όπως τονίζει έχουν ενηερώσει τους αρτοποιούς ότι θα προβούν τον Νοέμβριο οι αλευροβιομηχανίες.

Ο κλάδος των αρτοποιών έχει ζητήσει ήδη απο την Κυβέρνηση να προβεί σε μείωση του ΦΠΑ για το ψωμί από 13% σε 6%, αίτημα όμως το οποίο δεν περιλήφθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ και σκοπεύει να επιμείνει στο αίτημα αυτό, τονίζονταςότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης μαστίζονται από την αύξηση κόστους ενέγειας και πρώτων υλών ο ΦΠΑ του ψωμιού είναι χαμηλός, λ.χ. 5% στην Ιταλία και την Πορτογαλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *