Tuesday , 30 April 2024

Αλαλούμ με την μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα σπίτια-“Έκοψαν” διαμέρισμα επειδή η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι μικρότερη από 900 ευρώ το τ.μ.

Του Γ. Κατσιάνη

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται ως προς την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα σπίτια.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 6,3 εκατ. κατοικιών μόλις το 17% (983.361) είναι ασφαλισμένες στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Επιπλέον, από τις 983.361 ασφαλισμένες κατοικίες ένας μικρός αριθμός “καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους”, σύμφωνα με το άρθρο 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1014/2024.

Με την γλώσσα των αριθμών

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

Το thesseconomy.gr φέρνει στο “φως” την περίπτωση ιδιοκτήτριας διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, η οποία αν και πληροί τις προϋποθέσεις της τριπλής ασφάλισης (σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας) δεν δικαιούται την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ, επειδή “η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι μικρότερη από τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο” (φωτογραφία), όπως ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του σχετικού νόμου!

Να σημειωθεί ότι για την χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες απαιτείται η προσκόμιση του/των ασφαλιστηρίου/ων συμβολαίου/-ων και των τυχόν ανανεώσεων ή τροποποιήσεων. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *